Den 14/3 lanserades ett flertal viner från Tua Rita i webblanseringen. Jag hade inte hunnit prova några av vinerna innan lanseringen, men har däremot haft tillfälle att prova några i efterhand.
Tua Rita är beläget i trakterna av Suvereto nära den toskanska kusten och liksom i närbelägna Bolgheri handlar produktionen huvudsakligen om franska druvsorter, även om man också gör vin av exempelvis Sangiovese.
Stilen på vinerna är i första hand inriktad på den druvsort eller druvsorter som utgör respektive vin. Det är viner som skulle kunna sägas tillhöra en internationell lyxklass där fokus likt många toppviner från Napa eller moderna bordeauxviner (framför allt högra stranden) är en extremt polerad och sammetslik textur och väldigt stor koncentration.
Liksom i sådan viner är druvmognaden (och alkoholen) mycket hög, den nya eken riklig och exklusiv och allt är skräddat med stor precision. Det är inte vad jag vill ha varje gång jag dricker rött vin, men samtidigt så har vinerna så mycket fräschör och struktur att de tillhör mina favoriter i den genren och det är viner jag gärna dricker till en bättre köttbit några gånger om året.
Jag har varit lite konservativ med drickfönstret på vinerna då jag uppfattar att de visserligen skulle må mycket bra av lagring, men att de samtidigt är så hög mognad i frukten att jag inte skulle utgå ifrån att de är extremt lång-lagringsbara (i likhet med liknande viner från Napa eller Bordeaux).
Jag skulle satsa på att prova av vinerna med 3 - 5 års mellanrum snarare än att behandla dem som mer klassiskt orienterade viner som jag snarare skulle lägga undan 10 - 15 år direkt. Chansen finns förstås att de kommer att gå att lagra mycket längre och oavsett är de redan i dagsläget klart njutbara.
Av de tre vinerna jag provat är både Giusto di Notri (Cabernet och Merlot) och Per Sempre (Syrah) väldigt i linje med vad jag beskrivit ovan. Keir, som också är Syrah, är ett nyare vin och lite annorlunda i stilen. Det handlar fortfarande om frukt med hög mognad, men här sker jäsningen på amforor och lagring huvudsakligen i ek som redan använts.
Slutresultatet är därmed ett annat, med lite slankare och stramare struktur och mer emfas på Syrah-druvans kryddiga aspekter. För min smak passar det väldigt bra, även om jag kan tänka att vinet kanske inte har riktigt samma wow-faktor inte smakar lika uppenbart ”lyxigt” som de mer ekade vinerna.
Rött vin - Tua Rita |
2021 Giusto di Notri(nr. 94855) | |
Tua Rita | |
Toscana, Italien | |
Mycket ungt, koncentrerat och intensivt, med toner av crème de cassis, syltade plommon, svartvinbärsblad och mynta. Fat som ännu inte är helt integrerade bidrar med rostade och kryddig aromer. Framstår som aningen grönare, friskare och slankare än några av de senare årgångarna jag provat, men som ett medvetet val, för koncentrationen och längden är minst lika bra som i föregående årgångar. Strukturen är mer markerad också, men har ändå Tua Ritas extremt polerade och sammetsmjuka framtoning. Behöver lagring, men jag tror snarare att det är på topp om 5-7 år än att det behöver så mycket mer tid än så. Cabernet i internationell lyxstil med tydliga toskanska rötter. Den bästa årgången jag provat av vinet. | |
Lagringstid: | 2029-2034(+) |
Poäng: | 18(++/-) |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 949 kr (Helbutelj) |
2021 Keir(nr. 94895) | |
Tua Rita | |
Toscana, Italien | |
Rödfruktig för att vara Syrah, även om det finns en del mörka drag också. Därtill druvtypiskt pepprig och violblommig, med en rökig ton av bacon. Avviker från Tua Ritas andra viner i att det är slankare, med klart mindre uppenbar ek. Det är en liten aning funky, men troligen handlar det bara om reduktion (en aning rök och njure i klassisk Syrah-stil). Bra fräschör och nyansrikedom och det finns utvecklingspotential, men vinet bör nog betraktas som ett vin för den som vill ha ett alternativ till Tua Ritas vanliga stil. | |
Lagringstid: | 2029-2034(+) |
Poäng: | 17.5(++) |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 1149 kr (Helbutelj) |
2021 Per Sempre(nr. 94780) | |
Tua Rita | |
Toscana, Italien | |
Mycket tätare och mer sötfruktigt än Keir. Även om det också är distinkt kryddigt så är vinet dovare, mer bredaxlat och massivt. Väldigt Tua Rita i sin täta och sammetsmjuka stil, med rikliga mängder av dyr ny ek. Samtidigt är strukturen hela tiden närvarande och det blir aldrig tungt eller klumpigt. Flörtar som de flesta av deras viner mycket med Kalifornien, men gör det väldigt väl. Liksom i fallet med många sådana viner skulle jag inte utgå från att jättelång lagring är en god idé, men skulle börja med att låta det ligga i fem år. | |
Lagringstid: | 2029-2034(+) |
Poäng: | 18.5(+/-) |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 2099 kr (Helbutelj) |
Den 6 mars var Enrique Tirado i Stockholm för att visa upp den senaste årgången av Don Melchor som nått den svenska marknaden. Det här är kronjuvelen i Concha y Toros portfölj, en mönstervingård i exklusiva Puento Alto där man inte skyr några medel för att producera viner som tävlar i världstoppen i internationella Cabernet-blends.
Jag har av någon anledning inte kommit i kontakt med vinet så många gånger tidigare. När det handlat om toppkvalitet från Chile har det oftare varit Seña, Almaviva eller Clos Apalta som varit med i provningarna. Möjligheten att prova viner med drygt 10 och drygt 20 års ålder var förstås en stor fördel, i synnerhet som vinerna i sin ungdom inte är de mest charmiga.
Don Melchor sticker ut för mig i att det har mindre av den extroverta cassis-frukt som finns i de andra vinerna jag skrivit om. Det är lite mer nedtonat och återhållet, men samtidigt extremt tätt, koncentrerat och strukturerat.
Även om halterna av Merlot antingen var väldigt låga eller druvan ibland inte ens fanns med i blandningen så har vinerna en struktur som för mig påminner om viner som har en ganska hög andel av druvan.
Vinerna är bredaxlade och strukturerade, men det finns rejält med kropp och frukt som gör att även om de är linjära och fokuserade så är de ändå vädligt munfyllande och sammetslika, något som Cabernet endast lyckas med vid riktigt hög mognad och som även för tankarna till en klassisk Napa-stil snarare än till Bordeaux.
Provningen inleddes med ett antal olika buteljeringar av enskilda vingårdsplotter som används till själva slutblenden 2022. Nästan samtliga var så plågsamt täta som väldigt ung, ekad och fullmatad Cabernet kan vara. Mycket lovande på sikt, men inte särskilt njutbart nu.
Därefter provade vi 2003 och 2012 innan vi gick över till de yngre vinerna. Att det är viner med utmärkt lagringspotential var uppenbart. 2003 hade bara en antydan till mognad och 2012 bara en antydan till utveckling.
De framstod som klart elegantare än de unga fatproven, men det handlar inte om att det var en stil från en annan era. Snarare borde de nya vinerna bli mer eleganta med tiden, i synnerhet 2021 som redan har mycket mer fräschör och elegans även om det behöver åtminstone 10 år innan det blir av med sitt babyhull kommer öppna upp på riktigt.
Det må vara en stil och ett ursprung som inte är så trendigt för tillfället, men gillar man riktigt kraftfull och tät Cabernet i internationell stil är det här ett mycket bra vin i en genre där dryga 1000-lappen idag oftast bara räcker till ett ”andra-” eller ”tredejevin”. Och vem vet vad som kommer vara trendigt när vinet väl mognat…
Rött vin - Don Melchor |
2003 Don Melchor(ET.) | |
Don Melchor | |
Puente Alto, Maipo Valley, Central Valley Region, Chile | |
Rejält utvecklad om än inte fullmogen, med sötfruktiga toner av katrinplommon, syltade svarta vinbär, tobak och en aning av tjära, multna löv och grillat lammfett. Mycket komplex och djup, med klart mer solmognad än en bordeaux, men inte så mycket av den uppenbara cassis/svartvinbärsbladston som många Chilenska viner har. Klassisk Nya Världen-stil som flörtar med den sortens Napa-Cab som har mycket av allt, men utan att förlora känsla av Chile och utan att kännas överdrivet eller vulgärt. Blint hade jag varit övertygad om att det hade en rejäl dos Merlot (rödfruktig, sammetsmjuk i kroppen och välinbäddad struktur), men det innehåller inte en droppe av druvan. Utmärkt nu men med god potential för fortsatt lagring. | |
Lagringstid: | 2024-2040(+) |
Poäng: | 18.5(+) |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2012 Don Melchor(PI - VCT Sweden) | |
Don Melchor | |
Puente Alto, Maipo Valley, Central Valley Region, Chile | |
Klart mindre utvecklad än 2003 även om det har tydliga utvecklingstoner. Det har mycket mer av Chile-typisk cassis/mint/svartvinbärsblad. Det finns väldigt mycket utvecklingspotential här, men det är samtidigt i en fin fas nu, med öppen och nyansrik frukt som har gott om fräschör kvar och en aning av multnande löv och tjära i bakgrunden. Det mest maxade och extrema av vinerna, men i förhållande till många andra som gått samma väg har det en stringens och balans som ofta saknas. Kan eventuellt privatimporteras från VCT Sweden. | |
Lagringstid: | 2024-2040(++) |
Poäng: | 18.5(+/-) |
Lanseringsdatum: | PI -VCT Sweden |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2020 Don Melchor(Slutsåld) | |
Don Melchor | |
Puente Alto, Maipo Valley, Central Valley Region, Chile | |
Mycket ung och inleder med en aning dämpad reduktion. Efter en stund tar öppen och koncentrerad frukt som är i både det mörka och rödfruktiga spannet över. Frukten har rejäl mognad men utan övermognad. Eken är påtaglig och även om den är nyansrik och välhanterad är den ännu inte fullt integrerad. Munnen massiv och ännu inte helt harmonisk, med söta drag från ek och oerhört intensiv frukt som lyfts fram av varm alkohol. Det är i grunden välproportionerat (om än mastigt) och jag tror att många skulle uppskatta vinet i nuläget för att det är så oerhört koncentrerat. För min smak behöver det 8-10 års lagring för att lugna ned sig och bli mer nyansrikt. Känns ändå som det kommer bli elegantare än 2012 på sikt. Inte stereotypt Chilensk. | |
Lagringstid: | 2032-2040(++) |
Poäng: | 18(+/-) |
Lanseringsdatum: | Slutsåld |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2021 Don Melchor(nr. 53397) | |
Don Melchor | |
Puente Alto, Maipo Valley, Central Valley Region, Chile | |
Än yngre och mer primärt än 2020. Det liknar det vinet på många sätt, men i varje steg är det mer precist, nyansrikt och har mer fräschör, vilket ger det mer slankhet och driv. Även detta vin behöver ett årtionde i källaren, men det är i mitt tycke det bästa/mest lovande av vinerna. Chilenskt utan att bli stereotypt och priset är mycket bra i förhållande till viner från andra ursprung som är i samma extremt koncentrerade och polerade stil. | |
Lagringstid: | 2034-2044(++) |
Poäng: | 18.5(++) |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 1199 kr (Helbutelj) |
Den 14 mars var Amandine Marchive från Dom. des Malandes i Stockholm för att visa upp några av domänens viner från årgång 2022. Hon höll även en provning på Vinkällaren Grappe som jag tyvärr inte kunde närvara på, där några äldre viner också presenterades.
Dom. des Malandes är en producent som jag provade och drack ganska mycket vin från för omkring 15 år sedan. Då drevs domänen av Amandines mor Lyne. Stilen är då som nu elegant, med en mindre andel fat som bidrar med lite generositet och kraft i de mer exklusiva vinerna.
Sedan jag provade vinerna sist och Amandine tagit över rodret har man framför allt ändrat arbetet i vingårdarna. 2022 var en varm och torr årgång, men samtliga viner har nerv och fräschör. Vill man ha den verkligt svala och ”ståliga” stil som Chablis var förr så rekommenderar jag främst Petit Chablis-vinet, men personligen tycker jag att premier och grand cru vinet var provningens största behållning. De är viner som verkligen har en annan dimension i fråga om textur och struktur – även om de är lite mer kraftfulla och fruktintensiva än vinerna från tidigare årtionden.
Vi avslutade provningen med att prova två Beaujolais från Amandines brors vingårdar, Dom. Richard Rottiers. Jag tillhör de som tycker att Beaujolais är en underskattad vinstil. Här produceras viner som både lämpar sig för att drickas unga så väl som att lagras. Ibland lyckas till och med ett och samma vin ha bägge egenskaperna.
Däremot har en stor andel av de Beaujolasiviner som jag provat på sistone inte fallit mig på läppen. Det handlar till viss del om att många av de viner som kommer hit är av det ”naturliga” slaget. Även om sådana viner kan vara strålande så har allt för många varit i överkant flyktiga, brettiga etc. Det andra problemet är att druvsorten (i mitt tycke) inte är alldeles strålande när mognaden och alkoholen blir för hög.
Det är ganska många viner som lanserats på sistone som haft 14 - 15 % alkohol och jag uppfattar att Gamay har väldigt svårt att balansera det. Slutresultatet blir att vinerna smakar som generisk Côtes-du-Rhône utan mål och mening.
Vinerna som vi provade var från 2022, vilket är en årgång där risken för en sådan stil torde vara stor. Bägge dessa viner var dock väldigt slanka och fräscha. Några röster höjdes för att mognaden i det enklare vinet kanske var i underkant, men jag upplevde fruktaromerna som väldigt fina och den eventuella hårdhet som finns i syra och tanniner är jag övertygad om att den kommer ge med sig med något år i flaskan eller med något lämpligt på tallriken.
Vitt torrt vin - Dom. des Malandes |
2022 Petit Chablis(nr. 70763) | |
Dom. des Malandes | |
Chablis, Bourgogne, Frankrike | |
Stramare än många även om det är ganska koncentrerat för att vara Petit Chablis. På ett sätt det mest klassiska Chablis-vinet, för alla andra har en koncentration i frukten som inte fanns förr om åren. Bra att njuta som ungt och friskt vin. Aperitifvänligt. Går nog att lägga undan länge om man vill, men jag tror inte utvecklingen kommer ge lika mycket som i de mer texturrika och koncentrerade vinerna. | |
Lagringstid: | 2024-2026(+) |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2022 Chablis(nr. 58443) | |
Dom. des Malandes | |
Chablis, Bourgogne, Frankrike | |
Blommigare och mer fruktintensivt än Petit Chablis även om det i absoluta termer är en stram och frisk stil av chardonnay så har det definitivt viss rondör för att vara Chablis. Bra fräschör och längd och kanske kan tjäna på en aning utveckling även om det kommer förta en del av fräschören (och kommer troligen vara njutbart klart längre än mitt dryckesfönster anger). | |
Lagringstid: | 2024-2028(+) |
Poäng: | 15.5(+) |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 249 kr (Helbutelj) |
2022 Chablis Premier Cru Vau de Vey(nr. 95092) | |
Dom. des Malandes | |
Chablis, Bourgogne, Frankrike | |
Fortfarande ungt, med en aning av godistoner och en egentligen mycket diskret ek-ton som ännu inte är helt integrerad. Därtill rikligt av Chablis-typiska toner som ostron, hav och återhållen, krispig vit stenfrukt. Har lite mer rondör än många, men strukturen är påtaglig och det är nog lätt att missta det för att vara lättare och enklare än det är i nuläget. Mår bra av lite lagring även om det är njutbart nu om det får luft. Mycket bra. | |
Lagringstid: | 2027-2032(+) |
Poäng: | 17(+) |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 349 kr (Helbutelj) |
2022 Chablis Grand Cru Vaudèsir(nr. 72850) | |
Dom. des Malandes | |
Chablis, Bourgogne, Frankrike | |
Redan ganska öppen om än i frisk och diskret fruktig stil med en aning av vit persika och citronskal över nyansrika jästtoner (ostronskal, hav) och mycket diskret kryddig ek. Utmärkt balans mellan elegant avrundad inledning och precist och finlemmat avslut. Mycket bra även om frukten kan tänkas bli mer framträdande med lagring. Tillgängligare än Premier Cru Vau de Vey och även om koncentrationen kommer bli mer uppenbar på sikt tycker jag det är väldigt gott redan i denna unga fas. | |
Lagringstid: | 2024-2035(+) |
Poäng: | 17.5(++) |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 721 kr (Helbutelj) |
Rött vin - Provat med Dom. des Malandes |
2022 Beaujolais Villages(nr. 53872) | |
Dom. Richard Rottiers | |
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike | |
Rent och snyggt med fin sval, mörk bärfrukt och tydlig pepparkrydda. Stramt och har en aning bett i syran och de finkorniga och måttliga tanninerna, med det finns saftig frukt som ger balans. Klart seriöst för sin appellation och bör kunna tjäna på kortare lagring (och lagras längre om man verkligen vill). | |
Lagringstid: | 2024-2027(+) |
Poäng: | 16(-) |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 191 kr (Helbutelj) |
2022 Moulin-à-Vent Montperay(nr. 53848) | |
Dom. Richard Rottiers | |
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike | |
En aning örtigare i stilen än Rottiers Beaujolais Villages, med mer intensiv och nyansrik frukt samt inslag av lakrits och bittermandel. Bra driv samtidigt som det finns så mycket frukt att det är njutbart nu (om man gillar en sval och stram stil av rödvin). Väldigt bra vin för pengen och lyckas få till fräschör och struktur mycket bättre än de flesta andra beaujolais jag provat på sistone. Gillar skarpt. | |
Lagringstid: | 2029-2035(+) |
Poäng: | 16.5(++) |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 249 kr (Helbutelj) |