Jag börjar med några ord om de två vinerna från Wittmann som lanseras på webben den 4 april. 2022 är en årgång som det finns många åsikter om. Det var mycket varmt och torrt och en utmaning för vinodlarna, men efter att ha provat omkring 400 viner från årgången så är min åsikt att det är uppenbart att man idag är betydligt bättre rustad för att klara sådana utmaningar.
Det finns i många viner en viss känsla av tidig skörd som framför allt yttrar sig som en liten kartighet i syran och som en liten tanninbeska, men i jämförelse med exempelvis 2018 har de flesta fått till en mycket bättre balans mellan frukt och dylika drag. Slutresultatet är att vinerna är både smakintensiva och fräscha snarare än för hårda, som var fallet med många 2018. Det finns förstås exempel på vinmakare som i stället löpt linan ut och gjort rätt stora, klumpiga och tunga viner, men min upplevelse var att de var väldigt få och att i princip alla de kända namnen undvikt den fällan.
I webblanseringen kommer Morstein och Brunnenhäuschen som bägge är starka rekommendationer för den som gillar Riesling Grosses Gewächs.
Vitt torrt vin - Webblansering |
2022 Westhofener Brunnenhäuschen Riesling Grosses Gewächs(nr. 94758) | |
WG Wittmann | |
Rheinhessen, Tyskland | |
Tydligt spontanjäsningstonad och rökig. Citrusintensiv, med påtagligt solmogen men ändå krispig frukt med drag av stenfrukt och en aning tropiska toner i bakgrunden. Munnen slankare än doften antyder, i synnerhet från det att ett rejält bett stramar av vinet halvvägs. Mycket bra driv och längd. Spår av årgångens värme finns, men det är väldigt välhanterat och även om det kommer mjukna något på sikt kommer fräschören bestå. Som i fallet med många andra -22 tror jag att den som ogillar en lätt citrusskalbeska inte kommer finna årgången lika njutbar, men för mig bidrar den till helheten. | |
Lagringstid: | 2027-2040(+) |
Poäng: | 18 |
Lanseringsdatum: | 2024-04-04 |
Pris: | 839 kr (Helbutelj) |
2022 Westhofener Morstein Riesling Grosses Gewächs(nr. 92718) | |
WG Wittmann | |
Rheinhessen, Tyskland | |
Oväntat öppen i doften, med eleganta toner av vit persika och diskret blommighet (äppelblom, en aning av jasmin) även om den finns en hel del av rökiga spontjäsningstoner också. Någonstans i mitten av Wittmanns viner i fråga om initial fyllighet, men är det klart mest strukturerad av vinerna och stramheten kan säkert få det att framstå som lättare än vad det är. Utmärkt och bör inte behöva jättelång lagring för att nå drickmognad. Inte för den som vill ha den stramaste versionen av Morstein, men det har både elegans och precision. | |
Lagringstid: | 2027-2040(+) |
Poäng: | 18(+) |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 839 kr (Helbutelj) |
Bland vinerna som lanseras på fredagen finns också många bra alternativ, även om de flesta vinerna är mer anpassade för att drickas de närmsta åren än att läggas undan för långlagring.
Jag gillar framför allt PAI från Albamar som är tänkt att representera en lite mer gammaldags stil av Albariño, utan så mycket drag av kalljäst frukt och med lite mer textur och jästfällningstoner. Man kan tänka sig att den lite mindre aromatiska profilen
Le Battistelles Roccolo del Durlo är också mycket intressant även om den i nuläget dras med en del reduktion och behövde mer luft än vad jag hann ge den i provningen. Lagring kanske inte det första som man tänker när man provar denna stil av vin (som kan tyckas enkelt, friskt och fruktigt), men liksom andra Soave av hög kvalitet brukar vinet vara mycket lagringsbart och visa upp mycket större komplexitet och djup efter några års lagring.
Jag skulle vilja gå så långt att hävda att det är en stil som liksom en del andra av Italiens främsta vitviner behöver ålder för att man skall förstå hur bra de verkligen är. Oftast brukar vinet behöva 8 - 10 års ålder för att verkligen komma till sin rätt, men det bör ha ett generösare uttryck redan om 3 - 4 år.
Vitt torrt vin |
2020 Schieferkristall Riesling(nr. 92413) | |
WG Karthäuserhof | |
Mosel, Tyskland | |
Något utvecklad, med en aning av honung till jasminblommighet och parfymerad frukt med drag av vinbergspersika. Det har inte så mycket djup men det är en klassisk och tilltalande Riesling som är god nu och i några år framöver. | |
Lagringstid: | 2024-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 241 kr (Helbutelj) |
2023 Jochinger Riesling(nr. 95427) | |
WG Josef Jamek | |
Wachau DAC, Niederösterreich, Österrike | |
Mycket ung, fortfarande jästig och godistonad. Inte alls lika öppen i stilen som föregående årgångar, utan mer i linje med hur vinet varit förr. Bör kunna ge klart mer på ett eller ett par års sikt även om jag uppfattar det som att det har lite mer kropp än struktur i denna årgång. | |
Lagringstid: | 2026-2030 |
Poäng: | 15.5(+) |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 209 kr (Helbutelj) |
2022 Caractère Grüner Veltliner(nr. 90337) | |
WG Weszeli | |
Kamptal DAC, Niederösterreich, Österrike | |
Ung och dominerad av jästtoner och en aning reduktion i samtidsorienterad spontanjäsningsstil. Undertill finns tydliga drag av Grüner i form av peppar. Frukten mer åt stenfrukt än grapefrukt. Gott, men i grunden en rätt enkel och rättfram stil. | |
Lagringstid: | 2024-2028 |
Poäng: | 15.5(+) |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2022 Roccolo del Durlo(nr. 94076) | |
Le Battistelle | |
Soave Classico, Venetien, Italien | |
Mycket mer koncentrerat och strukturerat än producentens Montesei som lanserats tidigare, men i nuläget dominerat av en inte allt för övertydlig reduktion och som gör att vinet uppfattas ganska hårt och knutet. Behöver rejält med luft eller lagring. Skulle behövt mer tid för att utvärderas på ett bra sätt, men jag kommer definitivt köpa och prova, tror det kommer bli riktigt bra. | |
Lagringstid: | 2027-2032(+) |
Poäng: | 16(?/++) |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 225 kr (Helbutelj) |
2022 PAI(nr. 94779) | |
Bodegas Albamar | |
Rías Baixas, Galicien, Spanien | |
Lätt flyktig och aningen utvecklad i diskret oxidativ stil som skiljer sig från normen i området. Stenfrukt med en aning av citrus och örter i bakgrunden. Lite stadigare och mer texturrik i anslaget än många Albariño, men syradriven struktur tar kommandot framåt eftersmaken. Utmärkt, men inte i den direkta och primärt fruktiga stil som många andra viner härifrån har. Mycket njutbart nu, men går att lagra. | |
Lagringstid: | 2024-2028(+) |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 256 kr (Helbutelj) |
2021 Sonoma Coast Chardonnay Limited(nr. 95077) | |
Decoy Wines | |
Sonoma Coast, Sonoma County, North Coast, USA - Kalifornien | |
Smör, konserverad stenfrukt och ananas parat med ek som inte känns så integrerad och mest är träig i nuläget. Ursprungstypiskt och tydligt vad det är, men jag tycker det har svårt att stå sig mot viner i samma prisklass från andra delar av världen. Vill smaka dyrare än det lyckas med. | |
Lagringstid: | 2024-2027 |
Poäng: | 15.5(-) |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 249 kr (Helbutelj) |
2023 Lodge Hill Riesling(nr. 93102) | |
Jim Barry | |
Clare Valley, Mt. Lofty Ranges, South Australia, Australien | |
Stram, frisk och stiltypisk om än utan de uppenbara petroleumtoner som var vanliga förr. Gott som okomplicerat och läskande vin nu, men kan lagras för mer komplexitet och djup. | |
Lagringstid: | 2024-2030(+) |
Poäng: | 15.5(++?) |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 169 kr (Helbutelj) |
2022 Chardonnay(nr. 94747) | |
Dom. Rewa | |
Central Otago, Nya Zeeland | |
Elegant om än med rejäl fruktmognad som har Nya Zeeländsk fräschör, med toner av frisk tropisk frisk. Har djup i frukten och mycket bra balans mellan diskret smörighet, fat och frukt. Alkoholen bidrar mer till kropp än eldighet, men är man känslig kanske det kan ha mer av en negativ påverkan. Mycket bra! | |
Lagringstid: | 2024-2030 |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 331 kr (Helbutelj) |
2023 White Blend(nr. 92968) | |
Susana Balbo Wines | |
Valle de Uco, Mendoza, Cuyo, Argentina | |
Mycket aromatisk, med intensivt parfymerade citrustoner och Haribo-persika. Inleder runt, gräddigt och mjukt, men avslutar friskt och fräscht. Tekniskt och modern, men väldigt välgjort. Mycket vin för pengen, men kan nog uppfattas i överkant aromatiskt/godisruktigt av många. | |
Lagringstid: | 2024-2027(+) |
Poäng: | 16(-) |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 169 kr (Helbutelj) |
Orange vin |
2023 Punto Final Naranjo(nr. 92138) | |
Bodega Renacer | |
Mendoza, Cuyo, Argentina | |
Mer oxidativt, mindre aromatiskt och följaktligen stummare och hårdare än de apelsin-namngivna orangeviner som lanserats tidigare. | |
Lagringstid: | 2024-2025 |
Poäng: | 14(-) |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 169 kr (Helbutelj) |
Jag har även valt att ta med lanseringens två Sherry i denna sektion. De är bägge mycket gamla Fino av högsta kvalitet och två av mina absoluta favoriter i området. De höga betygen reflekterar att de här vinerna är ungefär så bra som Fino kan bli. Den som inte gillar sherry kan för den sakens skull ha svårt att uppskatta dem och jag är inte säker på att dessa viner är den bästa inkörsporten till stilen.
Det är också viktigt att poängtera att den som vill ha sin Sherry så kraftfull som möjligt gör klokt i att leta bland andra stilar än Fino. Det här är viner som bygger på att de hela tiden lagrats under skyddande florjäst och de har därför inte samma intensitet och koncentration som mer oxidativt lagrade viner (ex. Amontillado, Palo Cortado eller Oloroso).
För mig är dessa gamla Fino ändå en favoritstil av Sherry, för den måttligare koncentrationen och alkoholhalten gör att de har ett användningsområde som motsvarar ett kraftfullt lagrat vitvin (de är excellenta till mat), medan väldigt gamla och exklusiva viner från den oxidtativt lagrade skolan inte sällan blir att jämföra med destillat vad gäller användningsområde. De är så koncentrerade att jag endast dricker några centiliter av vinerna och inte i första hand till mat.
Länk till röda viner 4 och 5 april 2024
Torr sherry |
NV La Panesa Fino Especial(nr. 94806) | |
Emilio Hidalgo | |
Jerez-Sherry-Xérès-Manzanilla de Sanlúcar, Andalusien, Spanien | |
Påtagligt utvecklad, med en lätt aning av oxidativa drag som är på gränsen till Amontillado, med inslag av torkad stenfrukt, bittermandel, bränt socker och mer påtaglig eksträvhet och krydda än i typisk Fino. Det domineras dock fortfarande av mer finotypiska drag som torkat äpple, kamomill och flor-toner som ger maritima associationer. Texturrik och oerhört nyansrik, med enorm längd och rejält av jästrelaterade salt- och umamiartade toner utan att förlora Fino-vinernas lättdruckenhet (och måttliga alkoholhalt). Det är inte kliniskt rent, men är samtidigt oerhört elegant. | |
Lagringstid: | |
Poäng: | 19(-) |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 549 kr (Helbutelj) |
NV Fino Tradición(nr. 94804) | |
Bodegas Tradición | |
Jerez-Sherry-Xérès-Manzanilla de Sanlúcar, Andalusien, Spanien | |
Yngre och mindre oxidativ i stilen än Emilio Hidalgos La Panesa, men även här finns påtagligt av ålder och en lätt antydan till oxidativa amontillado-drag. Mycket djup och komplex, med rejält av jästrelaterade salt- och umamiartade toner. Liksom La Panesa är det lite för koncentrerat för att excellera som aperitif, men i övrigt är det en extremt mångsidig och matvänlig Sherry. | |
Lagringstid: | |
Poäng: | 18 |
Lanseringsdatum: | 2024-04-05 |
Pris: | 250 kr (Halvbutelj) |