VMA
Vintelegrafen gör en liten förändring i betygssystemet. Istället för att använda ett minustecken jämte ett betyg kommer vi använda ett utropstecken. Detta för att bättre återspegla vad vi faktiskt menar vilket är följande:
"Ett (!), tidigare (-), indikerar att någonting i vinets personlighet kanske inte är helt i balans och att det kanske bör undvikas av någon som har svårt för just den typen av karaktär. Exempelvis en väldigt hög syra, sträva tanniner eller en aning av någon kontroversiell aromkaraktär. Betyget är satt ur perspektivet att man inte tycker att denna typ av karaktär är ett problem. Flera minus betyder antingen att det förekommer flera karaktärer som står ut, eller att den karaktär som beskrivs är mer utpräglad."
Har du ännu inte bekantat dig med vårt betygssystem kan du läsa mer om det i sin helhet här .
Mousserande vin
Du som är sugen på mousserande vin ur tillfälligt sortiment får två nya alternativ denna vecka. Jag har endast provat ett av dessa. En torr och frisk men samtidigt fruktig och brödig Vouvray från Domaine Vigneau-Chevreau. Klassisk metod och chenin blanc - smakar som förväntat och priset är juste. Lite lätt boken äppelfrukt möter laserlik syra och ett stramt, torrt avslut.
Mousserande vin från Vouvray får bara göras på druvan chenin blanc och måste lagras minst tolv månader på sin jästfällning. Precis som i Champagne är det rätt vanligt att man lagrar vinerna längre än vad regelverket kräver.
Det andra mousserande vinet är från Champagne. Avsändaren är den biodynamiska producenten Laherte Frères vars viner jag brukar vara förtjust i. Det aktuella vinet Nature de Craie Premier Cru Extra Brut har jag aldrig provat.
Vitt vin
Tio nyheter lanseras och åtta är provade. Ett av dessa är ett oranget vin. De två vinerna som inte är provade är E. Guigals 2023 Saint Joseph Lieu-Dit Blanc samt WG Proidls 2032 Ried Pellingen Grüner Veltliner Reserve.
Saint Joseph Lieu-Dit Blanc brukar vara mycket bra, lagringsdugligt och troget sitt ursprung. Rondör och generös frukt, en tydlig blommighet, producenttypiskt rostad fatkaraktär och gott om förutsättningar för att utvecklas positivt i en källare. Priset har dessutom inte rört sig nämnvärt på senare tid och i relation till vad prestigevinerna kostar är det väldigt intressant. Åtminstone om du gillar vit Rhône.
WG Proidls viner har jag ingen relation till. Söker man lite i Vinkällaren Grappe's gedigna databas går det att hitta detta vin från 2019 med slutnotisen "Tungviktsboxar-grüner i utrotningshotad stil." - Niklas Bergqvist. Huruvida producenten fortfarande gör en väldigt bred, tung och generös stil av vin vågar jag inte säga.
Utav vinerna jag provat är dessa extra värda att utforska utan inbördes ordning:
2023 Seasalter Sauvignon Blanc, Groote Post Vineyards
2023 Bastion de la Luna, Forjas del Salnés
2022 Roche aux Moines, Dom. aux Moines
2023 Terra Montosa Riesling Trocken, WG Georg Breuer
2024 Signature Barrel Fermented Torrontés, Susana Balbo Wines
Mosserande vin |
NV Méthode Traditionnelle Extra Brut(nr 92582) | |
Dom. Vigneau-Chevreau | |
Vouvray, Loiredalen, Frankrike | |
Öppnar med lätt brödig och nötig doft följt av citrus och äpplen. Friskt och stramt med inbäddad autolytisk karaktär samt en snustorr finish. Fin balans mellan frukt och syra. Inte en kristen upplevelse men bra förbubbel. | |
Lagringstid: | 2025-2029 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
Vitt torrt vin |
2023 Seasalter Sauvignon blanc(nr 90059) | |
Groote Post Vineyards | |
Darling, Coastal Region, Sydafrika | |
Örtig, kryddigt och gräsig med en rejäl släng senapskål och nässlor i doften. Krämig och kryddig i gommen med något oljig textur och frukt som drar åt gröna äpplen, krusbär och persikor. Frisk syra. Kan vara intressant till mat och att lagra en kortare stund. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16(!) |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 179 kr (Helbutelj) |
2023 Bastion de la Luna Albariño(nr 96008) | |
Forjas del Salnés | |
Rías Baixas, Galicien, Spanien | |
Aromatiskt och jästig med charmig sälta. Här finns både persikor, gula päron, apelsiner, mandariner, citroner och lime. Koncentrerat och tight med driven syra. Kalas. | |
Lagringstid: | 2025-2032 |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 195 kr (Helbutelj) |
2022 Roche aux Moines(nr 94013) | |
Dom. aux Moines | |
Roche aux Moines, Savennières, Loiredalen, Frankrike | |
Lätt rökig och kryddig med honungsdoftande gula äpplen, kvitten, äppelblom och citronzest. Bra balans mellan generöst koncentrerad frukt och snärtig syra. Påtagligt rökig i dagsläget samt även något hård i anslaget. Skulle lägga undan till femårsdagen och framåt. Mycket bra. | |
Lagringstid: | 2027-2035 |
Poäng: | 17 (+) |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 489 kr (Helbutelj) |
2023 Auxey-Duresses(nr 94546) | |
Dom. Joseph Pascal | |
Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike | |
Inleder med krut, kalk och citrus. Snyggt inbäddade fat, gul generös frukt med syran i behåll. Avslutar med en lätt touch av penicillin. Gott men också något tillrättalagt. Kan lagras en kortare stund. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 399 kr (Helbutelj) |
2023 Terra Montosa Riesling(nr 94454) | |
Georg Breuer | |
Rheingau, Tyskland | |
Inbjudande och generös med gul stenfrukt, stenstoff och grapefrukt. Koncentrerat men följsamt med persikor, klementiner, päron och mogna citroner. Frisk men inbäddad syra och långt avslut. Inte den mest energiska eller tighta årgången, men bör utvecklas finfint och har ett läckert grepp som möter frukten. | |
Lagringstid: | 2025-2035 |
Poäng: | 16.5 (+) |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 299 kr (Helbutelj) |
2024 Soltész Egri Csillag Selection(nr 92149) | |
Ostorosbor | |
Eger, Norra Massivet, Ungern | |
Lätt blommig. Doftar örter, lite ananas, päron, citron. Friskt, med pigg syra och ett angenämt grepp jämte ganska generös frukt med något tropiska tendenser. Har en viss rondör i kroppen men balanseras fint av syra och struktur. | |
Lagringstid: | 2025-2027 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 125 kr (Helbutelj) |
2024 Signature Barrel Fermented Torrontés(nr 94221) | |
Susana Balbo Wines | |
Valle de Uco, Mendoza, Cuyo, Argentina | |
Återhållsamt blommig med örter, äpplen, mandarin, lime och vita vinbär. Friskt, fruktigt och med ett örtigt samt kryddigt avslut. Något rundare och mer ambitiöst än hennes andra viner på druvan. Rent, drivet och piggt - som vanligt kanske man får säga - men också ett bra exempel på vad druvan kan ge utan att bli alltför påträngande aromatiskt. Väldigt bra. | |
Lagringstid: | 2025-2028 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 189 kr (Helbutelj) |
Orange vin |
2024 Naranjo(nr 90270) | |
Ignacio Pino Román | |
Chile | |
Blommigt och örtigt parfymerat med en liten touch av limstift, tuschpenna och dynga. Friskt, med rätt påtaglig tanninstruktur och ett örtigt avslut. Kan vara det bästa från Pino Román jag provat, tyvärr är den ribban extremt låg. Lagras absolut inte men kan nog tilltala många som redan är beresta och glada i denna genre. | |
Lagringstid: | 2025-2025 |
Poäng: | 14.5 (!) |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 219 kr (Helbutelj) |
Veckans röda viner
I stort sett alla provade viner i denna veckas lansering håller hög nivå och är någorlunda vettigt prissatta. Jag låter därför provningsanteckningarna tala för sig i sällskap av betygen. Stabila, trevliga viner där några också kan lagras en kortare stund.
De viner jag inte fått prova är Anne Gros och Camille Girouds buteljeringar från Bourgogne, det chilenska vinet Kuyen samt sydafrikanska High Hopes.
Rött vin |
2022 Kalk & Löss Spätburgunder(nr 92133) | |
WG am Klotz | |
Baden, Tyskland | |
Rökig och gummitonad reduktion jämte områdestypiskt mörkare pinotkaraktär i solmoget utförande med ett örtigt anslag. Förhållandevis bred profil med generös frukt, något stjälkig struktur och ett kryddigt avslut. Bra men lite överdrivet stjälkigt i kontrast till vad som erbjuds i koncentration och riktning. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 (!) |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 299 kr (Helbutelj) |
2021 Bussia(nr 92126) | |
Alberto Ballarin | |
Barolo, Piemonte, Italien | |
Inbjudande och klassisk med parfym av nypon, rosor, körsbär och tranbär. Finns ett litet volatilt lyft i glaset. Upplevs något brådmogen med varm tillgänglig frukt, rätt polerad struktur och förhållandevis tillrättalagd syra. Är å andra sidan rätt gott redan nu. | |
Lagringstid: | 2025-2031 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 499 kr (Helbutelj) |
2023 Sito Moresco(nr 92645) | |
Gaja | |
Langhe, Piemonte, Italien | |
Pepprig och kryddig doft med körsbär, björnbär och örter. Mer kraftig än aromatiskt och med mörkare frukt i smak än doft. Koncentrerat och polerat men också något själlöst i dagsläget. Både tillrättalagt och tillknäppt samtidigt. Långt avslut. Lagra ett par år för bättre utdelning. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 (+) |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 499 kr (Helbutelj) |
2023 Blaufränkisch vom Kalk(nr 92855) | |
WG Markus Altenburger | |
Leithaberg DAC, Burgenland, Österrike | |
Lätt volatil, men i övrigt uttrycksfull med blå och röda bär samt en lätt örtighet i nosen. Josigt, med inbäddad syra och något gräsigt avslut. Inte min grej men kanske din! | |
Lagringstid: | 2025-2028 |
Poäng: | 15 |
Lanseringsdatum: | 2025-09-19 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2023 La Piade(nr 95628) | |
Dom. Chaume Arnaud | |
Vinsobres, Rhônedalen, Frankrike | |
Josig, örtig och lätt syltad frukt av jordgubbe, björnbär, körsbär och hallon. Lättsamt med fin koncentration, inbäddad syra och ett uppfriskande grepp. Ganska fylligt, men upplevs ändå lattjo. Rätt gott. | |
Lagringstid: | 2025-2028 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 169 kr (Helbutelj) |
2024 Pipeño(nr 90362) | |
Ignacio Pino Román | |
Chile | |
Doftar av ugnsrengöring, örter, tändargas och tranbär. Kärvt, kartigt och imponerande kefft. Aggressiv struktur, spretig syra, noll frukt, ingen längd. Ska nog tilläggas att det bör vara rätt stor flaskvariation och att renare exempel kanske förekommer. | |
Lagringstid: | |
Poäng: | 13 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 199 kr (Helliters) |
2023 Gabare(nr 95849) | |
Dom. Grosbois | |
Chinon, Loiredalen, Frankrike | |
Klassiskt örtig och pepprig doft med röd paprika, plommon, björnbär, körsbär och hallon. Pigg smak med inbäddad syra, tillgänglig struktur och örtigt avslut. Gillar man Cab Franc i tillgänglig och fruktdriven stil bör detta tilltala. | |
Lagringstid: | 2025-2029 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2022 Pagliarese(nr 92315) | |
Fèlsina | |
Chianti Classico, Toscana, Italien | |
Öppet, tillgängligt och körsbärsdrivet men med rikligt av sandkornssmå tanniner. Smickrande frukt, inbäddad syra och smackande avslut. Får gärna sällskap av mat eller några år på lut men det är toppen för pengen. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 209 kr (Helbutelj) |
2020 Le Bonille di Sopra Riserva(nr 94910) | |
Terreno | |
Chianti Classico, Toscana, Italien | |
Inleder rätt påtagligt reduktivt med rök, körsbär och örter samt ett volatilt lyft. Rustikt, men med bra balans mellan syra, frukt och struktur samt ett avslut med både generös frukt och lätt beska örter. Inte den mest raffinerade stilen, oklart hur det blir med lagring, även om det i sak borde stå pall ett par år på lut. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 (+/!) |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 259 kr (Helbutelj) |
2023 Superiore(nr 93869) | |
Poderi Fogliati di Annalisa Chiappa | |
Barbera d'Alba, Piemonte, Italien | |
Tät och fruktig med björnbär, plommon och körsbär samt viss örtighet. Samtidigt är den något rustik. Fruktdriven och koncentrerad smak med en läcker blandning blåbär, björnbär, körsbär och hallon. Tillåtande struktur och ett läskande avslut. Festligt. Bör bli ännu lite mer spännande med något år på lut. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 (+) |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 259 kr (Helbutelj) |
2022 Terre de Cuques Negre(nr 91257) | |
Terroir al Limit | |
Priorat, Katalonien, Spanien | |
Doftar av lite rök, djup frukt i svart och rött ihop med en dos örter. Är inte slankt, men i sin genre upplevs det ändå rätt tillgänligt och friskt med förlåtande struktur och fruktframåt profil. Modernt och välgjort. Drick nu eller lagra en kortare stund. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 349 kr (Helbutelj) |
2023 Navaherreros Garnacha(nr 92038) | |
Bodegas Bernabeleva | |
Vinos de Madrid, Madrid, Spanien | |
Pigg och örtig, men samtidigt lite laktal och volatil. Har trots det charmig röd frukt med lätta likörvibbar. Rikligt av smågrusiga tanniner, bra koncentration och förhållandevis frisk syra. Ser tunt ut men är rätt kralligt och visköst. Kan lagras en kortare stund men gott till mat redan idag. Anka och någon gräddig svampsås till månne? | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 209 kr (Helbutelj) |
2022 Montefalco Rosso(nr 92319) | |
Arnaldo-Caprai | |
Montefalco, Umbrien, Italien | |
Upplevs något varmare och större än 2021. Här bjuds på plommon, björnbär, körsbär, örter och inbäddad krydda. Som vanligt med en uppfriskande dos små uttorkande tanniner. Syran upplevs mer inbäddad än föregående år och känns inte riktigt lika pigg men fortfarande väldigt bra för pengen. Till grillad köttbit med ditt val av kryddsmör och bakad tomat. | |
Lagringstid: | 2025-2028 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 175 kr (Helbutelj) |
2020 Vino de Finca(nr 93206) | |
Valtravieso | |
Ribera del Duero, Kastilien-León, Spanien | |
Något utvecklad med drag av gräddkola, plommon, körsbär, svartvinbär och kaffe. I motsats rätt oförlöst och ungdomligt i gommen med god struktur, tillknäppt frukt och balanserad frisk syra. Smaken upplevs något syltig och rustik. Har förutsättningar att bjuda till med lite lagring eller ett par timmar i karaff. | |
Lagringstid: | 2025-2032 |
Poäng: | 16 (+/!) |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 289 kr (Helbutelj) |
2022 Creative Block 5(nr 93557) | |
Spier Wines | |
Stellenbosch, Coastal Region, Sydafrika | |
Områdestypiskt i rustik och opolerad stil. Bordeauxblend med solkysst frukt, tydlig fatkrydda, blyerts och en lätt stallighet. Något brådmogen men upplevs mer som ett mysigt syltat stadie än att det saknar virke och ska klappa ihop. Tillgängligt med angenäm struktur, balanserad syra och ett förhållandevis långt avslut. För priset är det toppen och dessutom gott redan nu. | |
Lagringstid: | 2025-2032 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2024 A Lisa(nr 95527) | |
Bodega Noemia | |
Patagonia, Argentina | |
Djupt fruktig och polerad doft med massvis av röda bär, lila blomster och örter. Generöst och sammetslent med bevarad fräschör och en lätt, uppffriskande struktur. Gott nu och kan lagras en kortare stund. Väldigt pigg och upplyft stil av malbec. | |
Lagringstid: | 2025-2029 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-08-29 |
Pris: | 239 kr (Helbutelj) |