Skalan går upp till 20 och de olika poängen symboliserar följande.
20 - Ett enastående mästerverk inom sin genre
19 - Ett mästerverk inom sin genre. Enastående balans, komplexitet och ursprungstypicitet
18 - Ett vin som tillhör toppskiktet i sin genre. Utomordentlig balans, intensitet, komplexitet, typicitet och personlighet
17 - Ett vin av en kvalitet långt över snittet i genren. Utmärkt balans, intensitet och komplexitet eller en riktigt spännande personlighet
16 - Ett vin som utmärker sig i sin genre. Bättre balans, intensitet eller helt enkelt en mer spännande personlighet än genomsnittet
15 - Ett bra vin som är representativt för sin genre - vanligen för att det har god typicitet och balans. Det finns dock mer koncentrerade, strukturerade eller spännande viner i genren, varför priset bör vara kring snittet för att det skall vara intressant
14 - Ett vin som antingen är lite intetsägande och mindre koncentrerat och personligt än snittet i genren, alternativt har problem med balansen
13 - Ett vin med viss brist på balans och troligen störande inslag på gränsen till en eller annan defekt. Även enkla, generiska viner som saknar tydlig druv- och/eller ursprungskaraktär
12 - Ett obalanserat vin. Lider troligen av uttalade defekter. Även enkla godisartade viner som helt saknar druv-, stil och ursprungskaraktär.
Ett (+) efter vinet indikerar att det finns en sannolikhet att det kommer kvala in i en högre poänggrupp när det nått full mognad. Fler plus indikerar större sannolikhet att det skall inträffa. Vanligen handlar det om att balansen mellan intensitet och struktur inte är fullt lika övertygande som i ett vin med ett högre betyg och att vi därför är osäkra på om det med tiden kommer att få till en utmärkt balans (ett högre betyg) eller att det även i framtiden kommer ha viss obalans mellan dessa komponenter (och stannar på det ursprungliga betyget).
Ett (-) indikerar att någonting i vinets personlighet kanske inte är helt i balans och att det kanske bör undvikas av någon som har svårt för just den typen av karaktär. Exempelvis en väldigt hög syra, sträva tanniner eller en aning av någon kontroversiell aromkaraktär. Betyget är satt ur perspektivet att man inte tycker att denna typ av karaktär är ett problem. Flera minus betyder antingen att det flera karaktärer som står ut, eller att den karaktär som beskrivs är mer utpräglad.
Vi bedömer alla viner i förhållande till sin egen genre. Vi tror exempelvis att en röd bordeaux och en Brunello di Montalcino är marginellt mer jämförbara än vad en röd bordeaux och en champagne är*.
Alla betyg är satta ur perspektivet att de gäller när vinet nått full mognad. Exempelvis är en röd bordeaux som fått 18 poäng och en uppskattat lagringstid 2035-2050+ troligen inte en storartad upplevelse 2024.
Drickfönster är förstås alltid bara en uppskattning. Personlig smak är ytterst avgörande. Många viner kan vara riktigt njutbara redan när de är unga. Eftersom vi arbetar i en vinlagrinskällare utgår vi dock från att man uppskattar smaken av lagrat och moget vin.
Vi utgår också från att man vill dricka vinerna innan de nått en mognadsgrad där vinet bara blir generiskt gammalt vin. Det betyder att slutdatum inte nödvändigtvis betyder att vinet sedan blir dåligt. Ett vin som har en uppskattad lagringstid på 2 år är troligen mindre kul på det tredje och oxiderat snart därefter, medan ett vin som har en uppskattad lagringstid på över 30 år troligen är mycket njutbart (men kanske en aning bedagat) 10 eller 15 år efter slutdatum.
*Vi bedömer alla viner i förhållande till sin egen genre. Vi tror exempelvis att en röd bordeaux och en Brunello di Montalcino är marginellt mer jämförbara än vad en röd bordeaux och en champagne är. Textur, tanninstruktur och arombild är helt enkelt olika eftersom vinerna är gjorda av olika druvsorter och efter olika vinmakningstraditioner.
Att jämföra poängen på en röd bordeaux med en Cabernet-blend från nya världen eller en Brunello di Montalcino med en Chianti Classico är förstås lättare, men i slutändan finns fortfarande en förväntan på stilistiska skillnader som gör att en viss egenskap skulle kunna vara viktigare i den ena stilen än i den andra.
För den sakens skull kan ett vin som inte följer "typicitetsnormen" för sin genre få ett bra betyg, men då gäller det att vinet verkligen har personlighet. En Pinot Noir som smakar som en generisk Grenache kommer inte få ett bra betyg, även om den står ut som unik i en Pinot Noir-provning.
Utgångspunkten vid bedömningar är alltid balans, längd, intensitet, komplexitet. Därefter tillkommer kvaliteter som lagringsbarhet och typicitet.
Det betyder att innan ett vin får 18 poäng eller mer så är det ett exceptionellt vin i alla bemärkelser. För vissa vinstilar betyder det att det finns gott om viner som är 16 eller 17 poäng, för att de sticker ut som klart bättre än snittet i genren. Däremot behöver det inte finnas några viner som har högre poäng än så. Spannet i kvalitetsskillnad är helt enkelt inte tillräckligt stort eller begränsat till någon enstaka årgång av något enstaka vin för att de högsta betygen skall vara relevanta.