Mousserande vin
Veckan bjuder på två mousserande viner. Båda är från Frankrike. Det första en Champagne signerad Hevré Dubois, det senare en méthode ancestrale från Dom. Vincent Careme i Loire. Ett mycket välgjort exempel på hur ett vin på metoden skulle kunna smaka. Många vinmakare som borde åka dit på studiebesök.
Méthode ancestrale? - Ja, den där du buteljerar ett ej färdigjäst vin. Vinet jäser sedan klart i flaskan och får på så vis sina bubblor. Kvar i flaskan blir också den döda jästen.
Mousserande vin |
2019 Millesime Grand Cru Blanc de Blancs(nr 93174) | |
Hervé Dubois | |
Champagne, Frankrike | |
Inleder tydligt rostad med drag av formfranska, choklad, röda äpplen, orange citrus. Välgjort, med elegant mousse, god koncentration och frisk syra. Hänger kvar länge. Jag gillart. | |
Lagringstid: | 2025-2032 |
Poäng: | 17.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 419 kr (Helbutelj) |
2023 Plaisir Ancestral(nr 90480) | |
Dom. Vincent Careme | |
Vouvray, Loiredalen, Frankrike | |
Något örtig på nosen, följt av gula äpplen, citrus, mirabeller och en lätt blommighet. Något rivig mousse och citronartad syra. I övrigt välgjort. | |
Lagringstid: | 2025-2028 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 219 kr (Helbutelj) |
Vitt vin
Sex av nio viner är provade. Bland dessa så tycker jag att tysken, greken, ungraren och italienaren sticker ut i positiv bemärkelse. Från Mallorca kommer också Bodega Son Antems vin Camins Girò. Bodega son Antem drivs av Johan Lidby som också är importör till vinet. Av de viner jag provat därifrån är detta kanske minst tilltalande hittills. Är absolut inget fel på vinet annat än att det framstår spretigt. Knepig årgång eller knepig druva månne?
Vitt torrt vin |
2023 Santorino Assyrtiko(nr 90001) | |
Dom. Sigalas | |
Santorini, Egeiska öarna, Grekland | |
Lätt mandeltonad och salin inledning följt av äpplen, citrus, grapefrukt och vit persika. På gommen något krämig, med druvtypiskt hög syra. Snyggt inbäddad alkohol och ett angenämnt grepp i slutklämmen. Väldigt bra. Något örtig. | |
Lagringstid: | 2025-2035 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 329 kr (Helbutelj) |
2023 Riesling Alte Reben(nr 95541) | |
WG Carl Loewen | |
Mosel, Tyskland | |
Druvtypiskt, med bra balans mellan kripsig fräschör och områdestypisk fruktighet. Här hittar du saftiga päron, äpplen, citrus, och lime med en lätt vitblommig nyans. Koncentrerat, med bra driv i syran och ett lätt sötfruktigt men torrt avslut. Gott. | |
Lagringstid: | 2025-2035 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2023 Roero Arneis(nr 93747) | |
Cascina Luisin | |
Roero, Piemonte, Italien | |
Gul och grönfruktig, något krämig, något örtig. Förhållandevis slank, snustorrt och greppigt avlut. Angenämnt friskt vitt. | |
Lagringstid: | 2025-2033 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 179 kr (Helbutelj) |
2023 Hirschenreyn(nr 93067) | |
WG Herbert Zillinger | |
Österrike | |
Upplevs något stökig och örtig, behöver luft eller liberal konsument. Skalkontakt? Naturlig, pepprig, örtig, med i övrigt gul och grön, något fet frukt. Frisk syra och tanningrepp i slutklämmen. | |
Lagringstid: | 2025-2028 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 269 kr (Helbutelj) |
2023 Camins Giró(nr 92776) | |
Bodega Son Antem | |
VdT Mallorca, Balearerna, Spanien | |
Lätt reduktiv. I övrigt citrusfrisk med inbäddad fatkrydda. Slank men lätt krämig och en viss örtighet i slutklämmen. Litet fenoliskt grepp som är angenämnt men inte helt såld på druvan. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 239 kr (Helbutelj) |
2022 Mandolás(nr 95536) | |
Tokaj-Oremus | |
Tokaj-Hegyalja, Norra Massivet, Ungern | |
Druvtypisk, med snyggt inbäddade fat. Kardemumma, citron, viss nyans av honung, ingefära och gula plommon. Bra koncentration, slank, med frisk syra men samtidigt krämig. Något penicillintonad finish. Mycket gott och välgjort. Blir nog coolt med lite lagring. | |
Lagringstid: | 2025-2032 |
Poäng: | 16.5 (+) |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 269 kr (Helbutelj) |
Rött vin
Majoriteten av vinerna i denna lansering är i vanlig ordning röda. Det finns hopp om att det vänder snart, för det innebär förmodligen att vi går mot ljusare tider. Tills dess får vi hitta solstrålarna i sinnet eller vinerna.
Här hittar du även denna vecka ett mycket bra urval italienska viner. Denna vecka byter vi Toscana mot Piemonte med Barolo samt Barbaresco. Från Barolo hittar du Ratti och Paolo Scavino. Det senare är mer polerat och fokuserat medans Rattis vin är charmigt rustikt jämförelsevis. Cascina Luisin, som också är avsändare till det vita Roero Arneis, står som avsändare till lanseringens Barbaresco.
Därtill hittar du kolsyerjäst touriga nacional från Fitapreta i Alentejo. Ett fruktdrivet, smått busigt vin som är välsvarvat och på riktigt utan att bli filosofiskt. Ett drickvin, helt enkelt.
Från Australien kommer också kalasgod grenache signerad Cirillo Estate. Vinet heter The Vincent Grenache och görs på skrynkelgamla rankor i Barossa Valley. Här får du allt vad festligt klunkvänlig grenache heter i kombination med koncentration och struktur.
För dig som är sugen på syrah från norra Rhône lanseras Paul Jaboulet Ainés Cornas från 2022. Hoppas du inte är törstig, vinet behöver ligga på rygg rätt länge. Svårprovat och knutet men bakom babyfetma, tanniner och fat döljer sig framtida njutning.
Rött vin |
2020 Einstern Pinot Noir(nr 91136) | |
WG Markus Molitor | |
Mosel, Tyskland | |
Något reduktiv, i övrigt med förhållandevis generös pinotfrukt, en lätt örtighet. Charmigt och tillgängligt, med körsbär, hallon, jordgubbar, viss krydda och god fräschör. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 269 kr (Helbutelj) |
2020 Marcenasco(nr 92601) | |
Ratti | |
Barolo, Piemonte, Italien | |
Upplevs mindre kryddig än Scavino, även om här också finns tydliga inslag av det. På ett sätt mindre polerad och mer rustik i såväl doft, smak och struktur. Bör precis som nedan få ligga på lut en tid, även om det knappast är ett straff att njuta av vinet idag. | |
Lagringstid: | 2027-2032 |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 389 kr (Helbutelj) |
2020 Bric dël Fiasc(nr 95540) | |
Paolo Scavino | |
Barolo, Piemonte, Italien | |
Parfymerad och kryddig, med nejlika, peppar, rosenblad, körsbär och smultron. Bra balans mellan fruktmognad, syra och struktur. Känns betydligt mer tillgänglig än föregående års upplaga. Är samtidigt oförlöst och kommer må bra av ett par år på lut. | |
Lagringstid: | 2027-2036 |
Poäng: | 17 (+) |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 1149 kr (Helbutelj) |
2020 Rabajà(nr 92091) | |
Cascina Luisin | |
Barbaresco, Piemonte, Italien | |
Slankt och parfymerat av körsbär, örter, peppar och nypon. På gommen koncentrerat, med frisk syra och långt avslut. Förhållandevis tillgänglig och dricks gott på frukten, även om det säkert tjänar på något års lagring. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 449 kr (Helbutelj) |
2019 West Cabernet Franc(nr 92007) | |
Waipara West | |
Wairarapa, Nya Zeeland | |
Druvtypiskt örtig och grön, med något oxidativ röd plommonfrukt, svartvinbär och fatkrydda. Små, förhållandevis tillgängliga tanniner, generös frukt med läckert inbäddade fat och en viss fräschör. Ganska trevligt. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 299 kr (Helbutelj) |
2023 Touriga Vai Nua(nr 93951) | |
Fitapreta Vinhos | |
Alentejano VR, Alentejo (region), Portugal | |
Lekfullt fruktigt, med plommon, björnbär och bigarråer samt örter. Har bra balans mellan fruktighet, struktur och fräschör. Kan lagras en kortare stund eller drickas dirr. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 179 kr (Helbutelj) |
2021 Roggiano Riserva(nr 90464) | |
Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano | |
Morellino di Scansano, Toscana, Italien | |
Generöst solsött, mörkt körsbärsfruktigt och lätt kryddigt. Varken slankt eller fylligt, men i sin genre åt det fylligare hållet. Tillåtande tannin och tillrättalagd syra. Inget filosofiskt, men gott i sin enkelhet om man är sugen på något fruktigt till charkbrickan. | |
Lagringstid: | 2025-2028 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 169 kr (Helbutelj) |
2023 The Vincent Grenache(nr 95537) | |
Cirillo Estate Wines | |
Barossa Valley, Barossa, South Australia, Australien | |
Jordgubbsbonanza. Slank och örtig, med fin fräschör med smak av jordgubbar, apelsinzest och örter. Funkar i sin ensamhet såväl som till mat. Festligt gott. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2023 Chiroubles Cuvée Tradition(nr 91288) | |
Dom. Cheysson | |
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike | |
Områdestypiskt lila och rödbärigt med bjussig frukt och frisk syra. Bra balans mellan frukt och fräschör jämte en elegant struktur med förhållandevis tuggiga, men avrundade tanniner. Välgjort. Kan bli än mer intressant med något års lagring. | |
Lagringstid: | 2025-2032 |
Poäng: | 16.5 (+) |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 189 kr (Helbutelj) |
2022 Domaine de Saint Pierre(nr 90508) | |
Paul Jaboulet Ainé | |
Cornas, Rhônedalen, Frankrike | |
Pepprig och köttig syrah med fyllig kropp, god fräschör och knuten koncentration. Ovanpå det ungdomlig babyfetma och något oblyga fat. Kommer nog bli taktfull och snygg med tiden (till skillnad från mig), men är på tok för ungt idag. Trots förhållandevis låg alkohol (i dagens mått mätt) upplevs det kralligt. Ska lagras. | |
Lagringstid: | 2030-2037 |
Poäng: | 17 (+) |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 789 kr (Helbutelj) |
2022 Cuvee Imperiale(nr 90558) | |
Dom. Raymond Usseglio & Fils | |
Châteauneuf-du-Pape, Rhônedalen, Frankrike | |
Djup och kryddig, med ett jordgubbsparfymerat lyft från alkoholen. Här hittas också björnbär, lavendel, plommon och choklad. Fylligt och varmfruktigt på gommen, men med tilltalande fräschör som balanserar upp den söta frukten väl. Skulle behöva lite tid för fat och frukt att sammanstråla, även om det är njutbart redan idag. | |
Lagringstid: | 2027-2032 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 599 kr (Helbutelj) |
2023 Point 65 Shiraz(nr 90238) | |
Tamburlaine Wines | |
Goulburn Valley, Central Victoria, Victoria, Australien | |
Djupt björnbärs och plommonfrukt, eucalyptus och en viss pepprighet. Samtidigt svalt syrlig vilket jag uppskattar i denna typ av vin. | |
Lagringstid: | 2025-2028 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 159 kr (Helbutelj) |
2001 Faustino I Gran Reserva(nr 94330) | |
Bodegas Faustino | |
Rioja, Spanien | |
Områdes och producenttypiskt, med uppenbar utveckling och superklassiska Riojamarkörer av dill, en viss köttighet, torkade plommon, körsbär och en släng mentol, vanilj och gräddkola. Avrundat, men erbjuder fortfarande en viss struktur och har frukt nog i relation till alla ålderstecken. Gott, men en laxing? | |
Lagringstid: | 2025-2032 |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | 2025-02-07 |
Pris: | 999 kr (Helbutelj) |