Vintelegrafen
splash

Rhônedalen - Xavier Vignon

Niklas BergqvistNiklas Bergqvist
-

Rhônedalen med Xavier Vignon

Den 16 maj var vinmakaren Xavier Vignon på Sverigebesök för att visa upp ett flertal viner som för tillfället finns tillgängliga i olika delar av Systembolagets sortiment.

Vignon är en mycket erfaren och välmeriterad vinodlare och vinmakare som började sin karriär i Champagne och Bordeaux men även spenderat många franska vintrar i Australien och Nya Zeeland (när de har växtsäsong där). Sedan slutet av 90-talet har han varit verksam i Rhônedalen både som konsult och sedan början av det nya millenniet med egen verksamhet.

Kombinationen av utbildning och erfarenhet gör att Vignon är mycket intressant att lyssna på. I en fransk kontext är han okonventionell inte bara därför att han använder sig av en del originella produktionsmetoder, utan även därför att han är så pass öppen med vad han gör och varför, något som annars ofta tenderar att bli diffusa svar om tradition och terroir.

Att Vignon inspirerats av sina tidigare erfarenheter märks också. Från Champagne har han lånat konceptet med att blanda årgångar som används i några av vinerna och de är väldigt tekniskt rena och välbalanserad på ett sätt som även är typiskt för australien. Samtidigt tycker jag att vinerna är väldigt typiska för sina druvor och ursprung. Det är kanske inte viner som är helt i linje med rådande trender (det skall gärna vara rustikt och småskitigt), men vinerna är utmärkt balanserad även om Vignon har starka åsikter om vikten av ”fenolisk mognad” i både röda och vita viner.

Xavier Vignon gör väldigt många viner som faller in i ett antal olika produktgrupper. Dels har vi viner som är klassiska representanter för sina olika ursprung i en uppdaterad stil med relativt modesta priser. Dels har vi Arcane-vinerna som är lite mindre konventionella vad gäller vinmakning och sedan en serie med viner av äldre årgångar som han köpt in från andra producenter och buteljerat under eget namn.

Som exempel på de lite udda tekniker som han använder kan nämnas att Cairanne-vinet La Tempérance dels jäst i mindre glasbehållare för att maximera fruktuttrycket och att Vignon sedan blandat olika årgångar för att nå balans och komplexitet. Jag vet att vissa vinälskare har starka åsikter om att årgångsviner är det enda rätta, men för mig är detta vin snarare ett bra bevis på att det är en väldigt bra metod för att göra ett välbalanserat och komplext vin.

De två vita vinerna som inledde provningen är de mest speciella då de producerats med hjälp av en metod som Vignon själv varit med och skapat - Vinarium. Côtes du Rhône-vinet Extra (som i externt) är jäst i en mycket stor träliggare i vilken Vignon sedan sänkt ned ett flertal små nya fat med det vita Châteauneuf-du-Pape-vinet (Intra, eftersom faten lagrats i det andra vinet). Dels ger de små faten viss ekfatskaraktär även till Côtes-du-Rhône vinet, men framför allt får vinet i de små faten lagras i en miljö som påminner om havet, med ett annat tryck och med väldigt begränsad tillgång till syre. Det leder till att aromerna behålls mycket väl och det inte finns något behov av tillsats av svaveldioxid förrän precis vid buteljering (men att vinet inte får några oxidativa karaktärer). Jag skulle vilja prova (många) fler årgångar och prova vinet med fortsatt lagring innan jag har någon åsikt om det gissningsvis mycket kostsamma förfarande är lika briljant som Vignon själv är övertygad om, men bägge vinerna är väldigt goda och har en mycket tilltalande och ren frukt. En video som visar upp skapelsen finns att hitta här.

De vita vinerna kan finnas att privatimportera via importören Philipson Söderberg, medan de andra vinerna antingen återfinns i det fasta sortimentet eller i beställningssortimentet.

Avslutningsvis några snabba ord om de äldre årgångar som Vignon erbjuder. Det här är viner som han inte producerat själv. Han har köpt färdiga viner av andra producenter, inte sällan sådana som han arbetat som konsult åt. Det handlar om viner som av en eller annan anledning aldrig buteljerats. De två vinerna som presenteras här är alltså skördade och producerade 1991 respektive 1999 men buteljerades först 2023. De uppfattas mycket unga dels för att de lagrats i stora volymer, dels för att korkarna ännu inte hunnit bidra med sin effekt till flaksvariation och gissningsvis även därför att vinet med jämna mellanrum toppats med yngre årgångar medan det lagrades i tankar. Inom EU måste bara 85% av vinet vara av den årgång som står på etiketten. Viner som lagras länge på fat eller tank toppas därför ofta upp med yngre vin för att kompensera för den naturliga avdunstningen. Om man inte toppar upp så kommer man få problem med oxidation. Man kan förstås även toppa upp med samma årgång, men i synnerhet vid längre lagring kan det vara svårt att hålla små mängder ”upptoppningsvin” fräscht och det är en välkänd källa till problem med olika mikrober. Bägge de äldre vinerna är bra om än ganska annorlunda jämfört med viner som lagrats i flaska motsvarande tidsperiod.

Vitt torrt vin


NV Extra

(PI - Philipson Söderberg)

Xavier Vignon
Côtes-du-Rhône, Rhônedalen, Frankrike
Generös och solmogen men i en modern och precis stil med välbevarad fräschör i frukt som påminner om persika med spännvid från vit och krispig frukt till solmogna och aningen inkokta dito. Det finns en närvarande fatton också, men den bidrar mest till en ton av periskokärna och lätt nötighet. Runt, mjukt och silkigt men samtidigt men har välbehållen fräschör och är inte det minsta tungt eller klumpigt. Gott!
Lagringstid:2024-2028(+)
Poäng:16.5
Lanseringsdatum:PI - Philipson Söderberg
Pris:249 (Helbutelj)

NV Intra

(PI - Philipson Söderberg)

Xavier Vignon
Châteauneuf-du-Pape, Rhônedalen, Frankrike
Påminner en hel del om Extra, men har än mer intensitet och nyanser i frukten med lite mer av parfymerad örtighet och framförallt mycket mer grepp och driv i struktur och textur. För tillfället är det mest i form av tilltalande motstånd, men på sikt bör det leda till mer av sammetskänsla i frukten. Ekfat är också mer påtagliga även om den även i detta fall ger mer av persikokärna och kryddor än vanilj eller rostade toner. Klart mer lovande även om Extra är förhållandevis mycket tillgängligare nu.
Lagringstid:2028-2032(++?)
Poäng:17(++)
Lanseringsdatum:PI - Philipson Söderberg
Pris:799 (Helbutelj)

Rött vin


2021 Côtes-du-Rhône

(Nr. 2151)

Xavier Vignon
Côtes-du-Rhône, Rhônedalen, Frankrike
Syltat rödfruktig, med en aning av mörka bär och lakrits. Lite friskare och mindre tät än tidigare möten med vinet (vilket i o.f.s.. är några år sedan). Modern, rent och snyggt i en stil som är generös och snäll utan att vara tung. Mycket bra i prisnivån.
Lagringstid:2024-2026
Poäng:15
Lanseringsdatum:Redan lanserad
Pris:125 (Helbutelj)

2021 Crozes-Hermitage

(Nr. 72614)

Xavier Vignon
Crozes-Hermitage, Rhônedalen, Frankrike
Rödfruktig i stilen för att vara Syrah, men det finns även drag av cassis, peppar och en aning reduktion som drar mot bränt gummi som är väldigt Syrah i stilen. Polerat, mjukt och tillgängligt i modern men balanserad stil som har fräschören i behåll.
Lagringstid:2024-2028(+)
Poäng:16
Lanseringsdatum:Beställningssortiment
Pris:289 (Helbutelj)

Arcane La Tempérance

(Nr. 6267)

Xavier Vignon
Cairanne, Rhônedalen, Frankrike
En blandning av årgånga. Generös, mörkbärig och syltat hallonfruktig, med inslag av rårörda lingon och påtagligt av kryddighet, örter och lakrits. Har både utvecklade och mer ungdomliga toner. Klart fylligare än föregående viner, men har bra balans mellan frukt och struktur. Mjukt utan att vara tungt och bra fräschör trots generös alkohol. Väldigt fruktdrivet på ett modern vis och kan säkert upplevas banalt av någon som gärna vill ha ek och/eller rustika toner, men jag gillar det skarpt. Ett mycket bra vin för pengen.
Lagringstid:2024-2030(+)
Poäng:16.5
Lanseringsdatum:Fast sortiment
Pris:200 (Helbutelj)

2020 Châteauneuf-du-Pape

(Nr. 6267)

Xavier Vignon
Châteauneuf-du-Pape, Rhônedalen, Frankrike
Klart mer rödfruktig och tillbakalutad i stilen än La Tempérance, med finare och måttligare tanniner även om de har mer ungdomligt grepp. Ett mer transparent uttryck, med en aning blommighet och parfymerad örtighet. Inte den mest koncentrerade eller strukturerade stilen av Châteauneuf, men välbalanserad och med bra fräschör samtidigt som det är mjukt och inbjudande. Redan mycket tillgänglig, men har viss utvecklingspotential.
Lagringstid:2024-2030(+)
Poäng:16.5
Lanseringsdatum:Redan lanserad
Pris:285 (Helbutelj)

1999 Châteauneuf-du-Pape

(Nr. 70076)

Xavier Vignon
Châteauneuf-du-Pape, Rhônedalen, Frankrike
Utvecklad, men ändå mycket ungdomlig givet vinets ålder. Frukten solmogen och syltad, med en aning av chokladdoppade körsbär, multna löv och oliver. Varken den mest komplexa eller intensiva Châteauneuf-du-Papen där ute, men i en tilltalande mognadsfas och med garanterad fräschör, vilket inte är säkert för viner från 1999 som lagrats i flaska. Priset klart rimligt givet ålder och utveckling.
Lagringstid:2024-2030(+)
Poäng:17
Lanseringsdatum:Beställningssortiment
Pris:979 (Helbutelj)

1991 Châteauneuf-du-Pape

(Nr. 74465)

Xavier Vignon
Châteauneuf-du-Pape, Rhônedalen, Frankrike
Rödare, kryddigare och mer floralt i stilen än 1999, men har även inslag av cassis och viss grönhet. Det är nervigare och stramare än det något yngre vinet och känns på det stora hela mer gammaldags, även om det är förhållandevis ungt mot viner som varit buteljerade sedan början på 90-talet. Bör kunna utvecklas något ytterligare. Jag föredrar detta vin framför 1999, men tror det yngre vinets generösare personlighet kommer tilltala många fler.
Lagringstid:2024-2030(+)
Poäng:17 (-)
Lanseringsdatum:Beställningssortiment
Pris:1299 (Helbutelj)