Ojai Vineyard med Adam Tolmach
Den 22 maj var Adam Tolmach, grundare och ägare till Ojai Vineyard på Sverigebesök. Han presenterade ett antal viner som finns tillgängliga på Systembolaget och en kommande lansering men även ett antal viner som funnits tillgängliga för restaurangmarknaden samt ett flertal viner som bara var med som referenser.
Adam grundade Ojai Vineyard redan 1983 men drev den fram till 1991 som ett sidoprojekt till Au Bon Climat som han grundade 1982 tillsammans med Jim Clendenen. När de gick skilda vägar blev Ojai Vineyard Adams heltidsprojekt.
Ojai ligger i Ventura County, en dryg timmes bilfärd nordväst om Los Angeles, men även om det är här man har sitt vineri och provningsrum så kommer merparten av vinerna från vingårdar som ligger i angränsande Santa Barbara County.
Santa Barbara är ett intressant område därför att till skillnad från majoriteten av Kalifornien så går kustbergens dalgångar från väst till öst, i stället för att följa kustlinjen från norr till söder. Trots att vi befinner oss relativt långt söder ut i Kalifornien är många vingårdar här svalare än i de klassiska områdena kring San Francisco Bay Area därför att exponeringen mot havet har en mycket mer direkt påverkan, bland annat genom kraftiga morgondimmor under den varmaste delen av säsongen.
Liksom är sant för övriga kustnära delar av Kalifornien är det dock en enorm skillnad mellan lägen som är exponerade för havet och lägen som är skyddade från det. En bilresa behöver inte ta mer än några minuter för att ta en från ett läge där man knappt får Pinot Noir att mogna till ett läge där man kan odla Grenache utan problem.
Oavsett hur starkt nedkylande havet är så är odlingsförutsättningarna här mycket annorlunda än på nordliga breddgrader i Europa. Till skillnad från Bourgogne har man ett medelhavsklimat, så även om mognaden sker väldigt långsamt på vissa platser så löper man inte samma risk att kyla och regn gör att man tvingas skörda druvorna innan de mognat.
Även i svala lägen går det därför ofta att nå en hög mognad (och en hög alkoholhalt). Jag minns de första årgångarna från Ojai som jag provade från början av 2000-talet som lite för sent skördade, med resultatet att Pinot-vinerna ofta påminde mer om Grenache än om Pinot Noir.
Sedan mitten av 00-talet har man succesivt ändrat sin odlingsfilosofi och vinstil och för min smak är vinerna mycket intressantare nu. Till skillnad från en del mer nyetablerade firmor i området så drar man inte svalheten till sin spets (vilket jag stundtals tycker är för långt), men de har en helt annan elegans och fräschör nu. Då som nu har vinerna utmärkt lagringspotential.
Det är förstås en fråga om smak och tycke, men för min smak behöver vinerna verkligen ålder för att riktigt visa upp hur bra de är. De är för den sakens skull inte alls svårdruckna när de är unga bara lite mer fruktdrivna och mindre komplexa än vad de blir med tiden. I en kalifornisk kontext är priserna dessutom klart modesta. Eftersom vi ändå pratar prisnivåer från ca 350 kronor och uppåt så är de inte mitt förstahandsval om jag vill ha ett rättframt och fruktdrivet vin, vilket de ibland kan misstas för när de är unga.
En stor fördel med Ojai Vineyard är att de sparar en betydande del av sin produktion och på plats i deras provningsrum i Ojai finns ett rejält bibliotek av äldre årgångar som man kan köpa med sig viner från.
Vita viner
Provningen inleddes med åtta vita viner av vilka hälften var av signaturdruvan Chardonnay. Det första vinet var Ojai Estate White, vilket är ett vin som bara producerats i några enstaka årgångar. Jag hade förmånen att prova premiärårgången när jag var på plats i Ojai hösten 2022. Vinet är speciellt därför att det är baserat på druvorna Ambulo Blanc och Caminante Blanc, två hybriddruvor som är framtagna av UC Davis.
Druvorna har flera egenskaper som är intressanta för en kalifornisk vinodlare, men deras allra viktigaste funktion är att de har hög resistents mot Pierce’s Disease, en sjukdom som sprids av vissa slags dvärgstritar (en gräshoppsliknande insekt) och som sakta men säkert hotar ödelägga den Kaliforniska vinproduktionen.
UC Davis har tagit fram både blå och gröna druvsorter och de är i huvudsak baserade på välbekanta Vitis vinifera(-druvor), ex. Cabernet Sauvignon, Zinfandel och Chardonnay. De resistenta generna har de framför allt från Vitis arizonica.
Adam Tolmach beslutade sig att vara med i projektet och fick tillgång till druvorna innan de släpptes på marknaden officiellt. Anledningen till att de används för Estate White och Red är att de ursprungliga vingårdarna i närheten av vineriet drabbades av sjukdomen för många år sedan och inte återplanterats förrän denna möjlighet dök upp.
Jag har inte provat någon av dessa druvor i eget majestät, utan bara i denna blandning, men åtminstone tillsammans har de en hel del likheter med Sauvignon Blanc. I den första årgången jag provade var gröna pyrazintoner lite mer markerade medan den andra påminde mer om en Sauvignon Blanc från Bordeaux eller annan soligare del av världen. Vinet är definitivt i toppen av hybrid-viner som jag provat även om det inte är fullt lika bra som deras tolkningar av klassiska druvsorter (än).
De resterande vinerna var alla av klassiska druvsorter, där jag tycker att Chardonnayerna är i en klass för sig även om Adams tolkning av Sauvignon Blanc verkligen faller mig på läppen. Stilen påminner om vit bordeaux vad gäller fruktmognad men är mindre påtagligt ekad än många sådana viner. De unga vinerna framstår ofta som mindre komplexa än Chardonnayvinerna (som är väldigt tilltalande redan i sin ungdom), men som vinet från 2016 visade så är Sauvignon Blanc i rätt händer en druvsort med utmärkt lagringspotential.
Vitt torrt vin |
2023 Estate White(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Ventura County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Blend av Ambulo och Caminante Blanc. Påminner om Sauvignon Blanc i stilen - i denna årgång mer åt vit Bordeaux i stilen, men utan tydlig ny ek - med mer av persika och persikokärna än tropisk frukt och gröna örtiga toner, men det finns en aning av sådan karaktärer också och det har varit mer av det i någon tidigare årgång jag provat. I munnen medelfylligt, med fin balans mellan kropp och syra och en aning av saltlakrits i avslutet. Ett av de mest övertygande viner av hybrider jag provat. | |
Lagringstid: | 2024-2028(+?) |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2023 McGinley Vineyard Sauvignon Blanc(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Ynez Valley, Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Påminner något om Estate White, men är krispigare och friskare, med en aning mer av svartvinbärsblad och krusbär även om vit persika dominerar. En utmärkt Sauvignon Blanc, men de mer komplexa tonerna är än så länge mycket subtila. Njutbart i frisk men ändå generös stil nu, men kommer bli mer komplext med lagring. | |
Lagringstid: | 2027-2035(+) |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2022 Kick On Ranch Riesling(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Intensiv, solmoget druvtypisk, med toner av lätt torkade och syltade persikor och aprikoser, en aning av sultanrussin och honung (botrytis). Inleder ganska fylligt och stadigt, men har syra och visst fenoliskt grepp som ger balans. Påminner en hel del om en Alsace-stil, men med tydligare frukt och är lite mindre oxidativ än många sådana. Inte riktigt min stil av Riesling, men ett mycket välgjort vin. Tror att den redan generösa stilen kommer må bra av lagring då det kommer bli klart mer komplext, men det kommer samtidigt komma att upplevas ännu kraftfullare. | |
Lagringstid: | 2027-2035(+) |
Poäng: | 16.5 (++) |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2016 McGinley Vineyard Sauvignon Blanc(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Ynez Valley, Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Något utvecklad, men diskret så i förhållande till vinets faktiska ålder. Lite djupare i frukten än det unga vinet, med en aning av inkokt ananas och honung. Jag uppfattar också en diskret smörkolaton (fastän den malolaktiska omvandlingen är blockerad). Uppfattas lite fylligare och intensivare än det yngre vinet, men är fortfarande inte fullmoget. Gott nu, men jag skulle gärna ge det ytterligare några år. | |
Lagringstid: | 2024-2032(+) |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2021 Puerta del Mar Special Bottling Chardonnay(nr. 58638) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Mycket snygg balans mellan solmoget mjuk och mer krispig vit persikofrukt med en aning av blommiga övertoner. Diskret smörig och med välintegrerad kryddig ek parat med saltartat avslut med citrustoner. Det är en mjukare variant än den nerviga och rökiga stilen som många andra leker med här, men för den sakens skull elegant, harmoniskt och väldigt självsäkert. | |
Lagringstid: | 2027-2035(+) |
Poäng: | 18 (+) |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 539 kr (Helbutelj) |
2021 Rancho Ontiveros Vineyard Chardonnay(nr. 59219) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Maria Valley, Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Lite stadigare än Puerta del Mar, med en aning av ananas och andra tropiska drag till välbalanserad smörighet och kryddig ek. Ett gott vin i en lite generösare stil, men det är inte lika långt, koncentrerat, elegant och nyanserat. | |
Lagringstid: | 2024-2030(+) |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 379 kr (Helbutelj) |
2017 Puerta del Mar Special Bottling Chardonnay(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Mer utvecklad, men lätt ton av bivax och gulare och sötare stenfrukt än i det yngre vinet. Saltlakrits och en aning av brynt smör i avslutet. Mycket god och mer redo än 2021, men inte fullt lika elegant och friskt. | |
Lagringstid: | 2024-2032(+) |
Poäng: | 17.5 |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2016 Bien Nacido Vineyard Chardonnay(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Maria Valley, Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Ännu lite mer utvecklad i en lite större och kraftfullare stil med en aning av brynt smör och nötter till solmogen stenfrukt och grillad ananas. Vinet har mycket grepp och textur och är trots sin kraftfulla framtoning mycket välbalanserat och elegant. Klart njutbart nu men kan lagras mer. | |
Lagringstid: | 2024-2030(+) |
Poäng: | 18 |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
Röda viner
Vi fortsatte därefter med åtta röda viner. Liksom bland de vita fanns även en Estate Red baserat på en UC Davis hybrid med i uppställningen. Paseante Noir påminner mig om en blandning av Zinfandel och Cabernet/Merlot och det är ett välgjort vin om än kanske inte fullt lika övertygande som det vita, åtminstone inte i nuläget. Jag tror dock att bägge vinerna kan tänkas ha utvecklingspotential även om jag inte vågar sia om vilken tidshorisont som gäller.
Ojai Vineyard producerar ett stort antal viner av både Pinot Noir och Syrah och variationen är egentligen ännu större än vad Adam hade möjlighet att visa upp i denna provning. Jag tycker personligen att Syrah vinerna är några strån vassare i den internationella konkurrensen, men även Pinot-vinerna är utmärkta, i synnerhet med lagring. De allra senaste årgångarna av Pinot Noir är dock bättre än någonsin och Fe Ciega Discípulo 2021 var det mest tilltalande Pinot-vinet jag provat hittills och dessutom riktigt tilltalande redan nu.
Vad gäller Syrah var denna provning fokuserad på Roll Ranch och Santa Barbara Syrah, där det förstnämnda är ett varmare läge beläget längre från Stilla Havets kylande påverkan. Jag föredrar egentligen andra lägen som Adam gör vingårdsviner av, men Roll Ranch är fortfarande ett utmärkt vin även om jag saknar det svalare uttrycks som finns i många av de andra vinerna.
Rött vin |
2022 Santa Barbara Pinot Noir(nr. 5497) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Rödfruktig i solmogen, mjuk men inte övermogen stil med påtagligt av jordgubbar men även stramare drag av körsbär samt en lätt örtighet och lakrits. Klart njutbart och med koncentration nog för viss lagring även om det kommer lyfta fram mjukheten i frukten ännu mer. | |
Lagringstid: | 2024-2030(+) |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 359 kr (Helbutelj) |
2021 Kessler-Haak Vineyard Pinot Noir(nr. 56971) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Rita Hills, Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Mörkare och mer körsbärstonad än Santa Barbara Pinot Noir 2022. Klart stadigare i stilen, men med ett ganska rejält grepp i strukturen. Lite Spätburgunder-artad i känslan av att vara senskördad men ändå sval. Bra längd och driv, men det är inte den mest parfymerade stilen och skulle må mycket bra av att lagras för mer kompelxitet genom mognadstoner. | |
Lagringstid: | 2030-2035(+) |
Poäng: | 17.5 (+) |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 599 kr (Helbutelj) |
2022 Fe Ciega Discípulo Pinot Noir(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Rita Hills, Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Stramare och mer rödfruktig än Kessler-Haak, i en mer eterisk och parfymerad stil med syrliga körsbär och rosor. Lättare i kroppen (trots en varmare årgång) med mycket fina tanniner som likt en finmaskig nätduk stramar åt kroppen. Det finns en bra syrakick i avslutet även om det också finns en kalifornisk mjukhet i frukten. Redan väldigt tilltalande, men kan absolut lagras. | |
Lagringstid: | 2024-2030(+) |
Poäng: | 18 |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2012 Fe Ciega Vineyard Pinot Noir(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Rita Hills, Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Påtagligt utvecklad i en helt annan stil än Fe Ciega Discípulo 2022, med mörkare frukt och mer extraktion och kraft. Återigen lite mer Spätburgunder-artat, med mörk och lite torkad frukt som samtidigt känns svalklimat, en aning ischoklad (som inte nödvändigtvis är från faten) och därtill mer personliga toner av tjära, rökelse, tobak och torkad mynta. Kraftfullt men välbalanserat och även om det är i en bra fas nu tror jag att det kommer bli mer elegant med ytterligare lagring. | |
Lagringstid: | 2024-2032(+) |
Poäng: | 17.5 (+/-) |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2022 Estate Red(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Ventura County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Generöst i sötfruktig stil som påminner om röda och mörka plommon och en aning av andra bär. Påminner lite om Zinfandel, men har en mer påtaglig grön örtighet (åt pyrazin-hållet). Även om frukten är generös så finns det ganska rejäla tanniner också, men de är köttiga snarare än väldigt sträva. Inte lika charmigt och inbjudande som det vita, men det kan nog bli klart bättre på 2-3 års sikt (och vara med klart längre än så). | |
Lagringstid: | 2027-2030(+) |
Poäng: | 15.5 (+/-) |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2022 Santa Barbara Syrah(nr. 92073) | |
Ojai Vineyard | |
Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Lanseras 2024-08-16. Mörkt, lakrits- och fruktintensivt utan att vara väldigt solmoget, men det är lite stadigare och dovare med mindre av peppar och violer än många andra årgångar av detta vin. Ganska sötfruktig, men har struktur och balans och det finns en del köttighet och oliver. Den lite mindre aromatiska stilen gör det mindre redo i stunden än vanligt i mitt tycke, men någon annan gillar säkert de ovanligt inbäddade tanninerna. Det finns gott om substans för lagring och det är vägen jag skulle gå. Kommande lansering i augusti. | |
Lagringstid: | 2027-2035(+) |
Poäng: | 16.5 (+) |
Lanseringsdatum: | Kommande lansering |
Pris: | 399 kr (Helbutelj) |
2021 Roll Ranch Vineyard Syrah(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Ventura County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Aningen utvecklad, med en lätt syltad karaktär i björnbärsfrukten och påtagligt med rökelse och kryddor. Även om det finns viss blommighet här är det inte en sval och parfymerad stil utan ganska tillbakalutad, bred och djup. Det har en klart mer markerad struktur än Santa Barbara Syrah, vilket ger vinet ett torrare uttryck i slutändan. Mycket gott, men definitivt inte den svalaste stilen. Njutbart nu, men mycket lagringsanpassat. | |
Lagringstid: | 2030-2040(+) |
Poäng: | 17.5 (++) |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |
2012 Roll Ranch Vineyard Syrah(ET.) | |
Ojai Vineyard | |
Ventura County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Utvecklad, med mer av syltad och lätt torkad frukt än i det yngre vinet, men även kryddighet och blommighet som ger parfym, om än sötaktig sådan. Stadigare i munnen och känns som den var gjord i en mer extraherad stil från början. För min smak har det yngre vinet en mer tilltalande stil och balans, men även denna är långt från den mastigaste stilen av kalifornisk Syrah. Liksom i fallet med 2012 Fe Ciega Pinot Noir tror jag det kommer bli mer elegant med full mognad (vilket dröjer) men gillar man en lite mer massivt fruktig Syrah är det redan riktigt redo. | |
Lagringstid: | 2024-2035(+) |
Poäng: | 17.5 (-) |
Lanseringsdatum: | Endast referens |
Pris: | ET. (Helbutelj) |