Mousserande vin
Fredagens lansering är rätt tunn på den mousserande sidan sett till antalet referenser. Det som presenteras är däremot väldigt bra. Det rör sig om ett mousserande vin från Tyskland framställt på traditionell metod. Flaskan bär sigillet VDP Sekt Prestige. Det är den strängaste klassificeringen för mousserande vin inom VDP med hårdare krav på bland annat lagring. Producenten tillverkar dessutom enkom mousserande vin, vilket är ganska ovanligt. Hundra procent pinot noir med över trettiosex månader på jästen ger tydligt rostade och brödiga drag. Det varma året ger sig också tillkänna, men det dricks bättre än mycket av den champagne som står i hyllan för 299kr.
Min upplevelse av många mousserande viner från Tyskland den senaste tiden är övervägande och överraskande positiv. I grund och botten är det inte jätteförvånande. Tyskarna dricker mest mousserande vin per kapita i världen. PROST.
Mousserande vin |
2018 Cuvée Marie-Luise Brut(nr 93432) | |
Sekthaus Raumland | |
Tyskland | |
Inleder något persikogodistonat. Därefter följer rostade autolytiska drag med nötter och levain. Smaken bjuder på gul och orange frukt som persikor, mirabeller och gula äpplen. Fin koncentration, bra liv i frukten och mycket mousserande vin för pengarna. Gott. | |
Lagringstid: | 2024-2030 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 299 kr (Helbutelj) |
Vitt vin
Mycket gott denna vecka. Såväl eget och intressant som klassiskt och bekant.
För den modige lanseras 3 Miradas, Paraje de Riofrío Alto 2019 från Bodegas Alvear i Andalusien. Ett vin gjort på pedro ximénez-druvor. Vanligtvis en druvsort som används för framställningen av viner så söta att de får samma densitet som diesel. Då dessa söta viner framställs i kontakt med syre får de dessutom en mörkbrun färg. Fantastiskt gott att ringla över vaniljglass eller till chokladdesserter.
Vinet i fråga är något helt annat, även om det är troget sitt ursprung på många sätt. Här rör det sig om ett torrt friskt vin från sydvästra Spanien, med asterisken att det lagrats under en slöja av jäst känd som flor. Flor är vad som ger vissa stilar av sherry sin distinkt jästiga aromatik, i synnerhet fino. Detta vin har lagrats i totalt tjugo månader under flor. Personligen gillar jag denna torra stil väldigt mycket.
Den är gastronomiskt gångbar till knepig mat på ett sätt som få unga torra viner är. I synnerhet till småplock där många viner blir bortfintade bland variationen av smaker. Prova till marconamandlar, manzanillaoliver, tin fish på grillat bröd med olivolja eller lerpottasill. Det går bra att njuta av dessa saker trots att solen inte skiner.
I topp denna vecka hittar vi WG Bründlmayers ”Grüner Veltliner Ried Spiegel 1ÖTW Vincent 2021”. Ofattbart krångligt namn. Spontant kan man tro att Bründlmayers marknadsavdelning består av människor i tvångströja som talar i tunga och sedan printar resultatet på etiketten. Men så är det inte.
- WG Bründlmayer – Producent. (WG är en förkortning av Weingut, som kan översättas till vinproducerande egendom)
- Grüner Veltliner – Druvsort.
- Ried Spiegel – Växtplats, vingården Spiegel.
- 1ÖTW – Good stuff, motsvarande premier cru.
- Vincent – Ett namn, äntligen. I detta fall Vincent Bründlmayer som tog över vingården Spiegel från sin familj 2010.
- 2021 – Årgången.
Med det ur världen är det ett toppenvin. Personligen föredrar jag något kortare lagring, mellan fem till tio år, av viner med så generös frukt som jag hittade i detta. Det är en högst individuell preferens och inget förbrukningsdatum. Det samma gäller alla dryckesfönster. Jag gillar det verkligen på frukten och energin, men går potentiellt miste om förändringarna som kommer med längre utveckling. Andra vinstilar finner jag närmast obehagliga att dricka i sin tidiga ungdom, även om kvaliteten kan vara likvärdig. Vin är kul.
I övrigt hög lägstanivå utan några direkta olyckor. Bland de bättre vita vinerna hittar du två med minst lika sexiga namn. Riesling Burgweg Erstes Gewächs från Phillip Kuhn i Pfalz samt Silvaner Würzberg Stein Erste Lage från Juliusspital i Franken. Två druv och områdestypiska viner från erkända producenter som i vanlig ordning levererar mycket njutning per krona.
Vitt torrt vin |
2019 Riesling Ollwiller Grand Cru(nr 92562) | |
Wolfberger | |
Alsace, Frankrike | |
Gummianka ihop med generös rieslingfrukt som inledningsvis ger halvtorra vibbar. Honungsmarinerade persikor i förstastämman. Förhållandevis fylligt och stort i munnen, med välbalanserad frisk syra och ett torrt avslut. Avslutar något kort och känns förhållandevis långt gånget, men är trots det väldigt gott tycker jag. Drick nu och var glad att Alsace är osexigt så att man kan köpa väldigt gott vin för 199 kr. | |
Lagringstid: | 2024-2034 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2022 Riesling Burgweg Erstes Gewächs(nr 95202) | |
WGPhilipp Kuhn | |
Pfalz, Tyskland | |
Inleder reduktivt. Därefter samsas mogna gröna äpplen, lime och stenfrukter. Väldigt god koncentration, livlig syra och fantastiskt trevlig struktur. Är en banger för sitt pris. | |
Lagringstid: | 2024-2032 |
Poäng: | 17 (+) |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 279 kr (Helbutelj) |
2019 Thirty Bench Riesling Wood Post(nr 94403) | |
Peller Estate Winery | |
Ontario, Kanada | |
Något volatil, men i övrigt smickrande vitblommig riesling med frukt av persikor, gula äpplen och solmogna citroner. Har en antydan av restsötma på gommen men biter sedan av snustorrt och strukturerat. Syran spretar liite men klart godkänt. | |
Lagringstid: | 2024-2032 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 299 kr (Helbutelj) |
2022 Chablis Premier Cru Vaillons(nr 95470) | |
Jean-Marc Brocard | |
Chablis, Bourgogne, Frankrike | |
Något lågmäld och återhållsam vid provningstillfället. I övrigt klassikt ren områdes och druvtypisk Chablis med gul citrusfrukt i fronten. Linjärt och friskt i det stora hela, men med något krämig och len kropp och struktur i avslutet. Svårbedömt just nu, behöver kanske tid för att komma till sin rätt. Känner att det bubblar men vill inte riktigt visa sig. | |
Lagringstid: | 2027-2032 |
Poäng: | 16 (+/-) |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 359 kr (Helbutelj) |
2023 Assyrtiko Alepotrypa Vineyard(nr 92281) | |
Hatzimichalis Estate | |
Stereá Elláda - Grekiska fastlandet, Grekland | |
Något rökigt reduktiv och därefter generöst gulfruktig, med inslag av mandel och hö. Hög frisk syra och rätt bra energi, men biter av något kort. | |
Lagringstid: | 2024-2028 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 139 kr (Helbutelj) |
2021 Grüner Veltliner Ried Spiegel 1ÖTW Vincent(nr 94277) | |
WG Bründlmayer | |
Kamptal, Niederösterreich, Österrike | |
En lätt antydan till vit och kryddepppar följt av gul frukt med delvis tropiska drag. Inte alls din enkla, friska glasvins-grüner. Strukturerad, med tight men generös gul frukt och elektrisk syra. Behöver lite mer tid, men personligen hade jag druckit det mellan 5-10 år på nacken. Sen åker bourgognekupan fram. Denna producent + denna årgång är inget annat än kalas. | |
Lagringstid: | 2026-2032 (+) |
Poäng: | 17.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 549 kr (Helbutelj) |
2023 Montesei Soave Classico(nr 94810) | |
Le Battistelle | |
Soave, Venetien, Italien | |
Lätt volatil, mandel och citrusdoftande. Biter av örtigt men är i övrigt friskt och fräscht. | |
Lagringstid: | 2024-2026 |
Poäng: | 15 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 148 kr (Helbutelj) |
2023 Silvaner Würzburger Stein Erste Lage(nr 90358) | |
Juliusspital | |
Franken, Tyskland | |
Druv och producenttypisk, med grön äppel och citrusfrukt som håller tillbaka något, inlindat i örter och grapefrukt. I gommen elektriskt, med fin koncentration och livlig syra. Kommer åldras med värdighet. | |
Lagringstid: | 2028-2040 |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 209 kr (Helbutelj) |
2019 Paraje de Riofrío Alto(nr 94557) | |
Alvear | |
Montilla-Moriles, Andalusien, Spanien | |
Tydlig jästig floraromatik, men upplevs något volatilt. Kanske har det hunnit bli något varmt i glaset. I övrigt mandlar, hö och citrus i ett friskt och jästigt utförande. Kommer nog passa strålande till mycket som man kan tänkas dricka fino sherry till, i synnerhet umamirika snacks som oliver, inlagda småfiskar och ostar. Alkholonen är dock lägre och kroppen något slankare, som i slutändan bidrar till en frisk och fräsch upplevelse. Mums | |
Lagringstid: | 2024-2027 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 249 kr (Helbutelj) |
2022 Chardonnay(nr 91164) | |
Tyler Winery | |
Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Inleder med burkmajs och vanilj. Därefter hittas saftiga citroner, gula friska äpplen och varma kryddor. Är fint koncentrerat och har bra riktning i syran, men biter av något kort. Gott, men tycker det finns starkare kandidater i prisklassen. | |
Lagringstid: | 2024-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 329 kr (Helbutelj) |
Rött vin
Här är uppställningen också jämn, med en majoritet viner över snittet för sitt ursprung och sin stil. Ett vin som brukar få slinka ner i min varukorg är Au Bon Climats Santa Barbara County Pinot Noir. Denna årgång är frukten åt det varmare hållet. Det håller ändå ihop väl och är redo att avnjutas redan på fredag för dig som är törstig. Generellt sett brukar vinet kunna bjuda på lite mer fräschör, men det finns syra nog för att backa frukten.
En positiv överraskning från denna provning är Munjebel Rosso 2022 från Frank Cornelissen. Som min provningsanteckning anger tycker jag att producentens viner kan vara bedrägligt varierande.
Dags för en berättelse.
För några år sedan bjöd jag min bror på middag. Öppnade den sista av två flaskor jag inhandlat av detta vin och hällde upp. Spände ögonen i storebror och väntade nyfiket på hans reaktion. En sniff togs och det som följde var en grimas. Grimasen påminde om den ett spädbarn som fått smaka på citron för första gången gör. Ingen bra start. En klunk togs och storebror tittade på mig innan han frågade; Varför gör man såhär?!
Mycket riktigt var det både nagellack och djurpark i glaset. Sedan dess har jag haft tillfälle att prova både Munjebel Rosso och andra buteljeringar vid rätt många tillfällen. Vid några av dessa har vinerna varit mycket smickrande, strukturerade och allmänt välsvarvade. Vid andra volatila och stökiga.
Många som tilltalas av detta vin har förmodligen en mycket mer liberal inställning till att det svänger lite jazzigt i glaset. Till och med en hädelse att inte prisa dessa viner i vissa kretsar. Rutan klockan sju.
Bland det som ska lagras så är det egentligen bara ett vin som sticker ut som en given kandidat på längre horisont. Det rör sig om Alain Brumonts Ch. Montus 2020. Ett klassiskt utförande av ett klassiskt vin som kommer att åldras med värdighet. Inte lika tydlig riktning i syran som 2019, men är du redan bekant med vinerna och uppskattar de så tror jag du kommer gilla även denna utgåva.
Passar slutligen på att påminna om att Quinta do Vallados 20YO Tawny är framskjuten till denna fredag och är värd varenda krona. Hejhopp!
Rött vin |
2022 Pinot Noir(nr 92226) | |
Au Bon Climat | |
Santa Barbara County, Central Coast, USA - Kalifornien | |
Varmt och sött jordgubbsdoftande med ackompanjemang av körsbär och vanilj. Silkeslent, med tillräcklig syra för att inte bli fläskigt, även om det är tillrättalagt och klart att njutas av nu. Gott i denna årgång även om jag provat andra exempel som bjuder på ännu mer vinupplevelse för pengen. Fortsatt något jag återkommer till mycket snabbare än producentens dyrare viner. | |
Lagringstid: | 2024-2028 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 289 kr (Helbutelj) |
2020 Barolo Ravera(nr 92741) | |
Giacomo Grimaldi | |
Barolo, Piemonte, Italien | |
Något tillknäppt på nosen, med lätta peppriga och örtiga inslag. På gommen koncentrerat rödfruktigt med riktning och driv i syran. Tillgängligt och gott nu, men kommer utvecklas ytterligare några år. | |
Lagringstid: | 2024-2032 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 449 kr (Helbutelj) |
2023 Morgon Corcellete(nr 93245) | |
Dom. Louis-Claude Desvignes | |
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike | |
Inleder lätt järnigt. Därefter röd och lilafruktigt med boisenbär, körsbär och örter. Fortsatt blodigt på gommen som jag inte kommer runt, brukar vara bättre. Trots det fin koncentration och riktning i frukten. | |
Lagringstid: | 2024-2028 |
Poäng: | 15 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 229 kr (Helbutelj) |
2022 L'Ancien(nr 92584) | |
Terres Dorées | |
Beaujolais, Bourgogne, Frankrike | |
Något grönstjälkig inledning, följt av likartad områdes och druvtypisk frukt. Frisk syra, med snälla tanniner som ändå bidrar till fräschören med ett lätt grepp. Rätt gott. | |
Lagringstid: | 2024-2028 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2023 Coriole Nero(nr 95118) | |
Coriole Vineyards | |
McLaren Vale, South Australia, Australien | |
Rödbärigt, örtigt och lite dassigt. På gommen friskt, slankt och rödbärigt med snälla små tanniner. Ett vin i juicig stil. Biter av rätt kort. Vinbarsrött på glaslistan i Enskede? Balkongvin? Tisdagsjuice? Alla de tre, men saknar lite vin i vinet personligen. | |
Lagringstid: | 2024-2026 |
Poäng: | 15 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 159 kr (Helbutelj) |
2023 Nerocapitano(nr 92770) | |
Az. Agr. Lamoresca | |
Sicilien, Sicilien, Italien | |
Kan inte vara med avsikt. Frän, volatil, och gummiartad doft med röda bär. På gommen inledningsvis fruktigt och med helt okej fräschör. Har testat bättre exempel av vinet. Biter av jästigt och fräschören är därmed kortlivad. Jevla fifan som min polska mamma skulle sagt. | |
Lagringstid: | - |
Poäng: | 14.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 229 kr (Helbutelj) |
2023 Pipeño(nr 93655) | |
Ignacio Pino Román | |
Valle del Itata, Région del Sur, Chile | |
Även här något som gått ruskigt fel om gott vin var avsikten. Kemilåda möter söt frukt. Häxan min bror hjälpte till att blanda ihop inför min första tonårsfylla känns mer aptitlig. | |
Lagringstid: | - |
Poäng: | 13 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 199 kr (Helliters) |
2020 Barriccato(nr 95192) | |
Fattoria La Vialla di Gianni | |
Toscana, Toscana, Italien | |
Slank och lättsam super tuscan utan att det direkt finns något super över vinet. Mörkfruktigt med plommon, svartvinbär och körsbär. Små nästan sticksiga tanniner. Biter av något kort och örtigt. | |
Lagringstid: | 2024-2025 |
Poäng: | 15.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 210 kr (Helbutelj) |
2022 Munjebel Rosso(nr 93990) | |
Az. Agr. Frank Cornelissen | |
Etna, Sicilien, Italien | |
Rätt så ren och solmoget generös denna gång. Finns ett litet volatilt lyft. Inte lika parfymerat som vissa årgångar utan mer fruktigt. Finns en liten örtighet bakom frukten och små fina tanniner som båda bidrar med fräschör. Producentens viner bör komma med en varning om flaskvariation, men detta exempel är angenämt. Poäng och lagringsfönster därför med (+/-). | |
Lagringstid: | 2024-2032 (+/-) |
Poäng: | 16.5 (+/-) |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 399 kr (Helbutelj) |
2016 Ars Nova(nr 92483) | |
Bodegas Tandem | |
Navarra, Navarra, Spanien | |
Djup röd och svart frukt som känns något torkad med lätt balsamiska drag. Varmkryddigt, munfyllande. Strukturerat, men med bra finess och fräschör. Ganska häftigt vin som slår högre än begärd peng men också rätt speciellt med dessa mogna drag jämte en sval profil i samma glas. Bör kunna utvecklas ytterligare lite. Hade varit gott till grillad chuleton med kryddsmör. | |
Lagringstid: | 2024-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2022 Barbera d'Alba(nr 94422) | |
Mauro Veglio | |
Barbera d'Alba, Piemonte, Italien | |
Djup och primärfruktig med körsbär, björnbär och blåbär. Frisk syra och förhållandevis snälla tanniner i ett koncentrerat och drivet paket. Bör kunna utvecklas något. Rent och snyggt. | |
Lagringstid: | 2026-2030 |
Poäng: | 16.5 (+) |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 199 kr (Helbutelj) |
2022 Quintessence Rouge(nr 95497) | |
Ch. Pesquié - Famille Chaudière | |
Ventoux, Rhonedalen, Frankrike | |
Röd och blåfruktigt med inlsag av blomster som viol, levendel och örter. Leder med björnbär och vildhallon i gommen och är sammetslent, avslutar tyvärr något värmande. I övrigt är alkoholen inte störande utan bidrar tvärt om till det lena intrycket. Kommer nog tilltala många. | |
Lagringstid: | 2024-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 239 kr (Helbutelj) |
2020 Ch. Montus(nr 92208) | |
Alain Brumont | |
Madiran, Frankrike sydväst, Frankrike | |
Svart och lilafruktigt med bläckliknande inslag ihop med fatkryddor. Stort och kraftigt med påtaglig struktur i ett rikt och koncentrerat avslut. Gjort för att lagras och bör så göras. Gott, men mycket godare imorgon. | |
Lagringstid: | 2028-2040 |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 299 kr (Helbutelj) |
2019 Finca Martelo Reserva(nr 94300) | |
La Rioja Alta | |
Rioja, Rioja, Spanien | |
Klassiska riojamarkörer som krondill och vanilj på nosen i ett annars rödfruktigt utförande. Därtill begynnande mognad med smått torkade inslag. Riktligt med förhållandevis små tanniner i ett långt avslut. Är gott nu, men skulle personligen lagra ytterligare en liten stund. | |
Lagringstid: | 2026-2032 |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | 2024-10-11 |
Pris: | 299 kr (Helbutelj) |