December månad är som alltid en vinintensiv månad. Jag har provat ett antal av de viner som kommer i årets sista lanseringar på torsdag och fredag. I flera fall tillkommer även några viner som respektive importör tagit in från respektive producent men som inte finns på Systembolagets hyllor. En del av dessa viner är beställningssortiment emedan andra är tillgängliga via privatimport. Några viner som lanserades under föregående veckor men som fortfarande finns kvar på hyllorna beskrivs också nedan.
Albino Rocca
Albino Rocca är en Barbaresco-producent med ägor spridda i kommunerna Barbaresco, Treiso och i San Rocco Seno d’Elvio som är den enda delen av kommunen Alba som ingår i DOCG:n. Det är en producent som på senare tid genomgått en markant stilförändring och liksom många andra producenter i området rört sig bort från barriquer och ny ek. Stilen är traditionell så till vida att vinerna lagras i större, välanvända ekfat, men i en uppdaterad tolkning. Det är en väldigt sympatisk stil med god Barbaresco-typicitet, där strukturen är närvarande men aldrig för dominant. Man har inte skruvat till priserna lika hårt som en del andra producenter i området, vilket förstås bidrar till att göra dem än mer attraktiva.
Bründlmayer
Weingut Bründlmayer är troligen den mest berömda producenten i Kamptal och i mitt tycke ett av vinvärldens säkraste kort. Man har ett brett utbud av viner, men oavsett stil och prisklass är vinerna alltid i främsta ledet. Heiligenstein Riesling är tack vare firmans betydande ägor i det legendariska läget en god kandidat till titeln som världens mest prisvärda Riesling.
Priset har visserligen ökat en hel del de senaste åren, men nivån är fortfarande låg i relation till andra vingårdsviner av samma kvalitet och dessutom kan man trösta sig med att 2021 verkligen är något utöver det vanliga. Jag ser verkligen fram emot att prova Alte Reben-varianten av 2021 som importören VinUnic troligen kommer ta in i begränsade mängder under vårvintern.
Jag vill även passa på att slå ett slag för Bründlmayers Grüner Veltliner-viner. När vinerna är unga brukar de ha svårt att konkurrera med Riesling då de är mindre fruktiga och expressiva och den lägre syran gör att de inte har samma uppenbara energi och längd. Med några års lagring utvecklas de dock åt ett helt annat håll än Riesling och blir mycket rundare och fylligare. På många sätt blir de mer Chardonnay-lika, men druvans äss i rockärmen är att de lyckas få en liknande smakbild och användningsområde utan uppenbar ek eller smörighet som ibland kan överrösta vissa rätter.
Vasse Felix
Är en av pionjärerna i Margaret River, ett avsides vindistrikt i de sydvästligaste delarna av Australien som framför allt är berömt för sina Bordeaux-inspirerade röda och vita viner och ekad Chardonnay. Stilen är ofta expressiv, med tydlig frukt och en balans mellan solmognad och friskare karaktärer. I Cabernet och Sauvignon Blanc uttrycks det ofta i att det finns tydligt gröna toner utan att de känns omogna eller hårda i sin struktur.
Vinerna som var med i provningen kommer från några olika årgångar. Jag tycker att samtliga viner är bra i respektive stil och prisnivå, men denna gång var det Sauvignon Blanc och Cabernet Sauvignon, bägge av årgång 2020, som stod ut som extra intressanta i förhållande till andra årgångar av samma vin. De två Chardonnay-vinerna från 2021 tror jag kommer stå sig bra mot andra årgångar av samma viner längre fram i tiden, men de är mindre fruktintensiva och tillgängliga än några av de senaste lanseringarna varit när de var unga.
Bertani
Är en av Valpolicellas mest klassiska producenter. Även om deras Amarone della Valpolicella Classico alltid haft ett gott rykte och gång på gång visat att Amarone kan vara en av Italiens mest lagringsbara rödvinsstilar så har kvaliteten på de övriga vinerna tidigare varit mer ojämn och haft en stark utveckling under det senaste årtiondet då de nuvarande ägarna gjort enorma satsningar sedan de tog för drygt tio år sedan.
Valpolicella är ett distrikt som kommit att lida av sin popularitet och framgångar i det lägre prissegmentet, i synnerhet här i Sverige. Vi har kommit till en nivå där man signalerar att man kan något om vin bara genom att avfärda vinerna härifrån som odrickbara. Nästan alltid sker det på tveksamma grunder och med väldigt begränsad förståelse för distriktet och dess druvor och stilar. Jag är övertygad om att Valpolicella liksom angränsande Soave erbjuder några av Italiens bästa viner och det faktum att de inte är lika upphaussade som Barolo, Barbaresco eller Brunello di Montalcino är förstås en fördel för vinkonsumenten.
De tre vinerna från Bertani som beskrivs nedan är mycket representativa för området. Soave-vinet är lätt att missa av den enkla anledningen att det är så modest prissatt. Italienskt vitvin, som sällan har fattoner eller smörighet, är knappast en framgångssaga i Sverige. Provar du vinet nu är det typiskt italienskt i sin relativt neutrala stil, men om man lyssnar lite noggrannare på vad det har att säga så har det en matvänlig och komplex struktur som man normalt bara hittar i betydligt mer exklusiva viner. Lägger du undan vinet i några år så kommer det djupna och bli klart mer expressivt i stilen och med lite rostade och nötiga mognadstoner brukar det kunna fylla samma funktion som ekade viner har.
De två röda vinerna representerar områdets speciella tillverkningsmetoder, ripasso och appassimento. De båda stilarna grundar sig i att de lokala druvorna och klimatet ger en mycket lätt, frisk stil med högst måttlig alkohol. Med klimatförändringar och varma, torra somrar är förutsättningarna delvis förändrade, men det som skiljer dessa viner från många andra Valpolicella Ripasso och Amarone är att de har en tydlig identitet som en slank och sval stil som man gett mer komplexitet och kraft genom att koncentrera druvorna. De är bägge komplexa viner med fin struktur. De är inte lika kraftfullt strukturerade som Nebbiolo eller Sangiovese, men tvärt emot idén som många har så erbjuder de minst lika mycket fräschör.
Günther-Chéreau
Därefter har vi ett annat missförstått vin. Muscadet är vinstil som produceras i ett antal appellationer kring staden Nantes i västra Loiredalen. Majoriteten av produktionen är neutrala, friska vita viner som gör sig fint till skaldjur men som sällan gör någon berörd. De bättre vinerna från området har visserligen samma grundförutsättningar, men jag skulle våga hävda att de tillsammans med Franken Silvaner är några av världens mest underskattade viner. Sällan storslagna, men mycket komplexare, intressantare och mer lagringsbara än man kan tro… om än på ett mycket finstämt och elegant vis. Två bra versioner där den ena är mer fruktdriven och den andra är mer djup och komplex presenteras nedan.
Vi ses i vinkällaren,
Niklas Bergqvist
Sommelier
Albino Rocca |
Rött vin |
2020 Barbaresco(90648) | |
Albino Rocca | |
Barbaresco, Piemonte, Italien | |
Ganska elegant och finlemmad, med närvarande men ändå finstämd tanninstruktur. Måttlig syra. Ursprungstypiskt, men i nuläget är parfymen inte riktigt där. En fråga om tid? Bra, men kan vara mycket bättre. | |
Lagringstid: | 2024-2030 |
Poäng: | 16(+) |
Lanseringsdatum: | 2023-12-08 |
Pris: | 379 (Helbutelj) |
2020 Montersino(BS 71816) | |
Albino Rocca | |
Barbaresco, Piemonte, Italien | |
Klart mer öppen i doften än producentens Barbaresco 2020, med syltad röda körsbär och plommon med tydligt parfymerade rosentoner och finstämd kryddighet. Munkänslan nästan lättare än hos den "vanliga" Barbaresco 2020, men det finns mer driv tack vare friskare syra och tilltalande sandiga tanniner med visst grepp. Bedrägligt lätt och kanske inte för alla, men mycket typisk för sitt läge (påminner ex. om viner från lägen som Nervo, Rizzi i sydvästra Treiso). Väldigt gott om man vill ha Barbaresco i sin mest finstämda form. Lanseras i BS 11/12 2023. | |
Lagringstid: | 2024-2030+ |
Poäng: | 17.5(+/-) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 559 (Helbutelj) |
2020 Ovello Vigna Loreto(BS 53560) | |
Albino Rocca | |
Barbaresco, Piemonte, Italien | |
Inte lika finstämt parfymerad och nyansrik som Montersino, men det finns bra intensitet i frukten (både doft och smak) och en mer markerad struktur med mer påtagligt grepp. I ett bredare perspektiv är det fortfarande en finstämd Barbaresco med bra slankhet och fräschör, men den är inte lika skör som Montersino och bör tilltala en bredare publik. Mår bra av några års lagring, men på många sätt redan tillgänglig. OBS! Kommer ersätta 2018 i BS så snart 2018 är slutsåld. | |
Lagringstid: | 2026-2032+ |
Poäng: | 17.5(+) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 499 (Helbutelj) |
2018 Ovello Vigna Loreto(BS 53560) | |
Albino Rocca | |
Barbaresco, Piemonte, Italien | |
Påtagligt utvecklad, lite brådmogen, med vissa inslag av torkad frukt och bränt socker. Lättare och mindre koncentrerad än 2020, men klart mer öppen, med tilltalande ton av crème de cassis och mynta. Piggnar på sig med luft snarare än går åt andra hållet, så det bör vara med några år till. Övertygar inte lika mycket som de andra vinerna, men mest redo för konsumtion. | |
Lagringstid: | 2024-2026+? |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 499 (Helbutelj) |
2020 Cottà(BS 53544) | |
Albino Rocca | |
Barbaresco, Piemonte, Italien | |
Inleder lite slutet, men öppnar upp mot röd körsbärsfrukt och lättsyltade jordgubbar. Lite vildare i framtoningen, med en aning flyktighet och lätt köttiga drag. Fylligare och med mer stoppning i frukten än Ovello Vigna Loreto, men tanninerna är också stadigare. Skulle behöva ett par år för att komma till rätta. Klart sympatiskt i en något kraftfullare stil. | |
Lagringstid: | 2026-2032+ |
Poäng: | 17.5(+) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 489 (Helbutelj) |
2019 Ronchi(92061) | |
Albino Rocca | |
Barbaresco, Piemonte, Italien | |
Mörkare i frukten, men med en sval fräschör och toner av mint. Slankare och mer fokuserad än Cottà 2020, med markerade men finkorniga tanniner som är fint inbäddade i frukten. Motståndet är inte mer påtagligt än att det antyder att de har klart mer att erbjuda på sikt. Det är inte svårdrucket i nuläget. Känns inte mer utvecklat än de andra vinerna trots att det är ett år äldre, snarare motsatsen. Mycket tilltalande, men behöver lite tid. Ett fynd givet prisutvecklingen i området. | |
Lagringstid: | 2026-2035+ |
Poäng: | 17.5(++) |
Lanseringsdatum: | 2023-12-08 |
Pris: | 499 (Helbutelj) |
2019 Angelo(BS 53543) | |
Albino Rocca | |
Barbaresco, Piemonte, Italien | |
Blandar röd och mörk frukt och liksom Cottà 2020 flörtar vinet med en aning av flyktighet och lite vildare toner. Klart mer bredaxlad och med mer markerad struktur än de andra vinerna, men det finns mycket bra intensitet i frukten och uppskattar man lite motstånd är det redan klart njutbart, även om det har mycket mer att ge om fem år. | |
Lagringstid: | 2026-2035+ |
Poäng: | 18(+) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 739 (Helbutelj) |
WG Bründlmayer |
Mousserande vin |
NV Brut Reserve() | |
WG Bründlmayer | |
Niederösterreich, Österrike | |
Mer precis och utan de distinkta röktoner som vinet haft i tidigare år. Något utvecklad, med en aning av Montélimar-nougat, inkokta äpplen och mirabellplommon över friskare fukt och en diskret aning av ostron och champinjoner. Champagenlik, men även med en lite kryddig ton som signalerar att det är något annat. Fint gräddig i moussen. Dosage välavvägd mot syran i klassisk Brut-stil. Den klart bästa versionen av detta vin jag provat. | |
Lagringstid: | |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 279 () |
Vitt torrt vin |
2021 Langenloiser Steinmassl Erste Lage Riesling(PI - VinUnic) | |
WG Bründlmayer | |
Kamptal DAC, Niederösterreich, Österrike | |
Lätt spontanjäsningsrökig, med en aning av humle till en mycket citrusdominerad doft som domineras av rosa grapefrukt. Diskret blommig (äppelblom). I munnen är vinet mycket torrt, med rejält stram struktur som drivs av både syra och viss tanninkänsla. Det finns rejäl koncentration och vinet kommer att bli lite mjukare och fylligare på några års sikt. Mycket bra, men aningen kompromisslöst. | |
Lagringstid: | 2026-2036+ |
Poäng: | 17(+) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 299 (Helbutelj) |
2021 Zöbinger Ried Heiligenstein Erste Lage Riesling(92777) | |
WG Bründlmayer | |
Kamptal DAC, Niederösterreich, Österrike | |
Liksom i Steinmassl finns här rökiga spontanjäsningstoner och grapefrukt, men också lite mjukare och mer solmogna toner av krispig vit persika och mirabellplommon. I munnen inleder vinet mjukare och lite gräddigare, men det har en mycket precis och ren struktur som gör att fräschören dominerar. Inte den mest öppna årgången, men smakkoncentration och längd är på topp. Går dricka nu, men mycket bättre på 5-10 års sikt. Den klart bästa årgången av detta vin som jag provat, men i en stramare stil än ex. 2015 och 2019. | |
Lagringstid: | 2026-2036+ |
Poäng: | 18(+) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 339 (Helbutelj) |
2021 Langenloiser Alte Reben Grüner Veltliner(93640) | |
WG Bründlmayer | |
Kamptal DAC, Niederösterreich, Österrike | |
Lätt hårpackningsartad reduktion måste vädras bort, men det går fort. Mycket ung, fortfarande lite blyg, men det finns samtidigt tydliga toner av grapefrukt, gul persika och en aning av honung. Inte så pepprig. Bredare och mindre syrlig än Rieslingvinerna, men klart mer fokuserad än många Grüner, även om det är uppenbart att den kommer fylla ut och mjukna på några års sikt. En aning hård i nuläget, men kommer få strålande kontrast mellan frukt, kropp och fräschör på några års sikt. En utmärkt Grüner för källaren. | |
Lagringstid: | 2026-2032+ |
Poäng: | 17.5(++) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 329 (Helbutelj) |
2021 Langenloiser Ried Speigel Erste Lage Grüner Veltliner Vincent Edition Rudolf Polanszky(PI - VinUnic) | |
WG Bründlmayer | |
Kamptal DAC, Niederösterreich, Österrike | |
Mer knallpulverrökig och spontanjäsningstonad än Langenloiser Alte Reben, men inte överdrivet så och doften är öppen, med tydlig frukt. Solmognare än Alte Reben, med fin balans mellan persikor, citron confit och toner som för tankarna till hav och ostron. En aning ek finns också i bakgrunden. Vinet är ganska fylligt, men än så länge finns rejält grepp som stramar åt det. Kommer bli rundare och mjukare på sikt. Mycket bra längd och nyansrikedom även om det fortfarande är rätt oförlöst. Kommer bli stadigare och djupare på sikt. Utmärkt! | |
Lagringstid: | 2024-2032++ |
Poäng: | 18.5(+) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 549 (Helbutelj) |
2021 Chardonnay Reserve -21(PI - VinUnic) | |
WG Bründlmayer | |
Niederösterreich, Österrike | |
Distinkt knallpulverreduktion. Fortfarande mycket ung och krispig i frukten, med vit persika och citrus. Därtill tydliga jästfällningstoner och återhållen smörighet. Fattoner är klart närvarande men fint integrerade. I munnen finns påtaglig fyllighet och textur, men än så länge så pass mycket grepp att det känns stramare än det egentligen är. Så när som på knallpulvret mycket rent och snyggt i en stil någonstans mellan svalklimat i Nya Världen och Bourgogne. Utmärkt, men den som har svårt för knallpulvertoner i Chardonnay bör lufta/lagra rejält. | |
Lagringstid: | 2026-2030+ |
Poäng: | 17.5(++) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 449 (Helbutelj) |
Vitt halvsött vin |
2013 Langenloiser Spiegel Grüner Veltliner Auslese() | |
WG Bründlmayer | |
Kamptal DAC, Niederösterreich, Österrike | |
Mycket finstämd och nyansrik, med toner av grapefrukt som sträcker sig från färsk frukt och saft till skal, kanderade skal och oljigt parfymerade toner. Därtill ananas i övergångsfasen mellan färsk och grillad inlagd frukt. Kryddig och honungstonad, med en aning av bivax. I munnen också finstämd, inte så söt och tung även om det har utmärkt intensitet och koncentration i aromerna. Skulle helst dricka utan dessert vid sidan av. Ett mycket vackert och finstämt vin, men inte det sötaste och mest koncentrerade. Kan lagras länge till, men är i otroligt fin fas i gränsen mellan ungt och utvecklat nu. | |
Lagringstid: | 2023-2028+ |
Poäng: | 18.5(-) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | Endast referens (Halvbutelj) |
Vitt sött vin |
2018 Grüner Veltliner Auslese Alte Reben() | |
WG Bründlmayer | |
Kamptal DAC, Niederösterreich, Österrike | |
Koncentrerad och mycket solmogen, med toner av sultanrussin, inlagda persikor, honung och grapefruktsmarmelad. Distinkt söt och viskös och börjar ganska tungt, men grapeskalskaraktär och välbalanserad syra gör avslutetfräscht och balanserat. Inte den mest nyansrika stilen, men utmärkt balans mellan generös sötma och struktur. | |
Lagringstid: | 2023-2030+ |
Poäng: | 17.5 |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 199 (Halvbutelj) |
Vasse Felix |
Vitt torrt vin |
2020 Sauvignon Blanc(BS 54107) | |
Vasse Felix | |
Margaret River, South West Australia , Western Australia, Australien | |
Sauvignon-typisk om än i solmogen version med fokus på persika och bittermandel även om det finns en aning av gröna krusbär, svartvinbärsbladstoner och örtighet också. Lite mer aromatisk än en typisk vit bordeaux, men flörtar med den stilen. I munnen texturrik utan att vara för tung och har bra fräschör och längd. Redo, men jag tror det skulle kunna tjäna på lagring. Väldigt ambitiöst för prisnivån. | |
Lagringstid: | 2024-2028+ |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 179 (Helbutelj) |
2021 Chardonnay(BS 54082) | |
Vasse Felix | |
Margaret River, South West Australia , Western Australia, Australien | |
Lite mer återhållen, med mindre av knallpulverreduktion än föregående provade år. Krispig men lite blyg stenfrukt och diskret smöriga och fatad toner. Fin balans av alla delar och faten mycket välintegrerade, men det skulle behöva några år i källaren för att komma loss. | |
Lagringstid: | 2026-2032+ |
Poäng: | 16(++) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 299 (Helbutelj) |
2021 Heytesbury Chardonnay(92736) | |
Vasse Felix | |
Margaret River, South West Australia , Western Australia, Australien | |
Mer djup och klart mer grepp än det "vanliga" Chardonnay-vinet, men även denna är klart blygare än föregående årgångar. Bra balans och längd. Behöver också klart mer tid. | |
Lagringstid: | 2028-2035++ |
Poäng: | 17.5(++) |
Lanseringsdatum: | 2023-12-07 |
Pris: | 599 (Helbutelj) |
2014 Heytesbury Chardonnay(Slutsåld) | |
Vasse Felix | |
Margaret River, South West Australia , Western Australia, Australien | |
Något utvecklad, med en aning av honung, toast och brynt smör vid sidan om syltad rabarber och inkokt persika. Ekkrydda och rostning närvarande men mycket snyggt integrerad. Om än hyfsat redo så kan det bli mycket mer på sikt. | |
Lagringstid: | 2028-2035++ |
Poäng: | 18 |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | (Helbutelj) |
Rött vin |
2020 Cabernet Sauvignon(BS 54063) | |
Vasse Felix | |
Margaret River, South West Australia , Western Australia, Australien | |
Tydligt men behagligt grön i övertonerna, med inslag av svartvinbärsblad, mynta och eukalyptus över saftig mörk frukt som huvudsakligen berättar om svartvinbär och plommon. Frukten är fint balanserad av frisk syra och polerade och tanniner som för en Cabernet är ganska finkorniga. Kaffetonad ek är fint integrerad i både doft och smak. Slank, men väldigt Cabernet. Redan tillgänglig, men kan lagras länge. Den bästa unga Vasse Felix Cabernet Sauvignon jag provat. | |
Lagringstid: | 2024-2035+ |
Poäng: | 17(++) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 349 (Helbutelj) |
2019 Tom Cullity(92769) | |
Vasse Felix | |
Margaret River, South West Australia , Western Australia, Australien | |
Djupare och solmognare än 2020 Cabernet Sauvignon, med mer fyllighet och kraft, men även lite mer utvecklingstoner och drag av svarta oliver och mörk choklad. Även här finns en tilltalande grönhet. Har bra grepp och struktur, men faten är mindre integrerade i smaken än doften. I en fas där den börjat tappa en del av sin ungdomliga frukt, men känns yngre och fruktigare med mer tid i glaset. Lite gängligare och mindre sammansatt än de andra vinerna för närvarande. För fortsatt lagring. | |
Lagringstid: | 2029-2035++ |
Poäng: | 17.5(++) |
Lanseringsdatum: | 2023-12-07 |
Pris: | 999 (Helbutelj) |
2014 Tom Cullity(Slutsåld) | |
Vasse Felix | |
Margaret River, South West Australia , Western Australia, Australien | |
Aningen utvecklad, med lätt syltade toner i den mörka frukten och en lätt tendens av multna löv, ceder och tobak till de fint gröna toner som finns i alla tre vinerna. Väldigt ung för ett tioårigt vin och klart mer samlad och fokuserad i stilen än 2019. Det är jättegott nu om man får lite protein till, men det har så mycket mer komplexitet att ge om ytterligare ett decennium. | |
Lagringstid: | 2029-2035++ |
Poäng: | 18(+) |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | (Helbutelj) |
Bertani |
Vitt torrt vin |
2022 Soave Classico(90676) | |
Bertani | |
Soave, Venetien, Italien | |
Lite mer återhållen i stilen än föregående årgångar, med en aning av tilltalande rökig reduktion över krispig stenfrukt. I munnen har vinet klart mer närvaro än i doften, med lätt tanningrepp och fina jästtoner som ger ett salt intryck. Mycket friskt, torrt och fräscht trots ganska måttlig och avrundad syra. Gott nu (i neutralare aperitifstil), men kommer bli fylligare och fruktigare på några års sikt. Ett mycket seriösare vin än prislappen anger. | |
Lagringstid: | 2025-2030 |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 149 (Helbutelj) |
Rött vin |
2019 Catullo(93752) | |
Bertani | |
Valpolicella Ripasso, Venetien, Italien | |
Väldigt snygg och parfymerad, med övertoner av peppar och rosor över en blandning mellan frisk röd bärfrukt och mörkare toner med viss appassimento-känsla. Mycket elegant och slank samtidigt som det har en mjukhet och generositet från Ripasso. Har väldigt lite att göra med de flesta viner som det står Ripasso på som går att få tag på i Sverige. | |
Lagringstid: | 2024-2027+ |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | 199 (Helbutelj) |
2013 Amarone della Valpolicella Classico(92815) | |
Bertani | |
Amarone della Valpolicella Classico, Venetien, Italien | |
Utvecklad, med intensivt parfymerad, aningen balsamisk och mycket nyansrik doft med toner av syltad röd och mörk frukt, behagligt torkade toner från appassimento, torkad rosor, peppar, kanel och rökelse. I munnen är vinet i grunden fylligt, men finkorniga sandiga tanniner ger tillsammans med frisk syra en avstramande struktur som gör att det uppfattas klart lättare (och mindre alkoholhaltigt) än många andra viner i genren. Det finns gott om utvecklingspotential även om vinet redan är i en utmärkt drickfas. Ovanligt elegant även för att vara Bertani och framförallt mindre oxidativt än tidigare årgångar utan att förlora känslan av att ha spenderat många år i ekfat. Elegant, finstämt och definitivt något för den som vanligen bara håller sig till Brunello eller Barbaresco. Ett fynd för den som vill ha klassiskt orienterat italienskt rödvin. | |
Lagringstid: | 2013-2035+ |
Poäng: | 18.5(+) |
Lanseringsdatum: | 2023-12-08 |
Pris: | 999 (Helbutelj) |
Günther-Chéreau |
Vitt torrt vin |
2022 Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie(95026) | |
Ch. de la Gavelle - Günther-Chéreau | |
Muscadet Sèvre-et-Maine, Loiredalen, Frankrike | |
Ursprungstypisk, med diskret, återhållen doft som samtidigt är nyansrik och som bjuder på toner av mirabellplommon och kvitten i en dominans av toner som påminner om ostron och hav. Mjukt och smeksamt initialt, men slutar mycket torrt och friskt även om syran på intet sätt är jättehög. En väldigt bra Muscadet Sur Lie. Klart redo nu, men kan lagras för en lite fetare och vaxigare upplevelse och en mer varmrättsorienterad funktion. | |
Lagringstid: | 2023-2028+ |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | 2023-12-08 |
Pris: | 175 (Helbutelj) |
2017 Monnières Saint-Fiacre L'Ancestrale(PI - VinUnic) | |
Ch. du Coing de Saint-Fiacre - Günther-Chéreau | |
Muscadet Sèvre-et-Maine, Loiredalen, Frankrike | |
Något utvecklad, med en lätt aning av honung och bivax, men framförallt lite fruktutveckling som gett tropiska nyanser (mango och inkokt ananas), även om vinet på klassikt Muscadet-vis är nedtonat och tillbakalutat. Har betydligt mer av de ostron och havstoner som finns i La Gravelle, och munnen är bredare, mer texturrik och har en mer markerad "sälta". Ett friskt och fräscht vin även om det har en helt annan textur och smakbild än det yngre vinet. Kan lagras för än mer av den varan. Den i grunden försiktiga stilen är nog inget som tilltalar alla, men det är exemplariskt balanserat, mycket nyansrikt och väldigt matvänligt. | |
Lagringstid: | 2023-2030+ |
Poäng: | 17 |
Lanseringsdatum: | |
Pris: | ca 225 kr (Helbutelj) |