Joh. Jos. Prüm med Catrine Patricio
Den 4 juni var Catrine Patricio från WG Joh. Jos. Prüm på Stockholmsbesök. Hon presenterade sex viner från årgång 2022 samt ett vin från 2018. De flesta är kommande lanseringar, huvudsakligen i september, men eftersom vissa av vinerna redan är tillgängliga och ett av dem lanseras i kommande vecka så ville jag passa på att publicera mina provningsanteckningar redan nu.
2022 är som jag tidigare skrivit om en varm och torr årgång, men även om den hade sina utmaningar tycker jag att många producenter lyckats få till väldigt bra viner. Sammanfattningsvis är mitt intryck att 2022 är vad producenterna önskade att 2018 var.
Även i denna årgång finns det definitivt viner som lider av att det var svårt att hitta rätt mognadsnivå. En del viner är tunga, klumpiga och saknar syra, medan andra är för tidigt skördade, hårda och ogina. En mycket stor andel har åtminstone för min smak lyckats få till en väldigt bra balans som bygger på generös frukt som hålls tillbaka av en relativt hög syra och en aning hårdhet.
För mig är det en vinnande kombination både vad gäller torra och söta viner, även om de senare väldigt sällan har någon botrytis. I fallet Joh. Jos. Prüm är vinerna normalt klassiska prädikatsviner med restsötma och eftersom de bara använder botrytiserad frukt till Auslese Goldkapsel och högre Prädikat så är det inte en lika stor stilistisk skillnad i framför allt Auslese-vinerna som hos vissa andra producenter i denna årgång.
2022 är knappast en årgång som bjöd in till att producera en klassisk stil av Kabinett, men i synnerhet Graacher Himmelreich tycker jag ändå fått till det där ”elektriska” klippet i syran som gör vinerna oemotståndliga i sin ungdom. Det förutsätter dock att man inte har problem med Prüms husstil, där rökiga spontanjäsningstoner är dominerande när vinerna är unga. För mig är rökigheten som vanligt under kontroll och även om den är tydlig så ger den utrymme för fruktiga och blommiga toner och bridrar med komplexitet och att tona ned känslan av sötma i vinerna en aning. Ogillar du de typen av toner kan du med fördel öppna flaskan och låta den stå öppen i något dygn.
Apropå lagringstid vill jag passa på att poängtera att Riesling sällan är svårdruckna när de är unga och att samtliga viner är klart njutbara i stunden. Att jag satt mycket senare startdatum på vissa viner handlar om att jag tycker att de behöver lite mer utveckling innan de kommer att nå den balans och komplexitet som de poängbetyg som de fått antyder. Vissa viner tror jag också kommer att ha en period i några kommande år när de tappar lite av den ungdomliga fräschör som de har nu och därmed blir lite mindre tilltalande innan de återigen blir bättre när vinerna fått mer mognadstoner och integrerat sötman mer.
Det finns förstås en hel del subjektivitet kring vad som är ”öppet” eller ”redo” när det kommer till vin. Jag tror att många andra som provade vinerna vid samma tillfälle exempelvis uppfattade Wehlener Sonnenuhr som den öppnare av de två Kabinetterna. Den är lite generösare i frukten och lite mindre syradriven, så på sätt och vis kan man förstås tolka det som att det är mer redo. Varför jag tycker det omvända är att det jag söker i en ung Kabinett är det knivskarpt strama och friska. Om vinet inte har de egenskaperna föredrar jag personligen att dricka dem med ålder och lagring.
Avslutningsvis vill jag passa på att poängtera att jag behandlar de olika Prädikaten som olika stilinriktningar och därför kan poängbetygen inte jämföras rakt av. Det betyder att 18 poäng Kabinett aldrig kan vara ett bättre alternativ än 17 poäng Auslese. De är väldigt olika viner, där det förstnämnda förväntas vara i en slank stil som nästan upplevs halvtorr (fast det egentligen är mycket sötare än så) medan Auslese tangerar dessertvinssötma.
Allt för ofta bedöms vinerna som att Kabinett är enklast och de högre Prädikaten bättre. För att göra en liknelse med en annan region tror jag att de flesta håller med om att säga att en enkel Ste. Croix du Mont är bättre än Ch. Haut-Brion Blanc för att det förstnämnda är sötare och mer senskördat vore väldigt märkligt.
Det finns också en liten skillnad mellan Auslese och Auslese Goldkapsel i att den senare är ett slags mellanting mellan Auslese och Beerenauslese och därmed har ett annat användningsområde eftersom vinerna oftast är fullt dessertvinssöta. Jag skriver det mest för att poängtera att vad jag försöker säga här är att jag tycker att vinerna från 2022 är bättre som Auslesen betraktat än vad 2018 är som Auslese Goldkapsel betraktat. Det senare vinet har dock en helt annan sötma och koncentration och det är en ovanlig och mycket tilltalande stil i sig själv som det är rimligt att betala mer för än för vanliga Auslese, inte minst för att det är en mindre och mer kostsam produktion.
Apropå de olika lanseringsdatumen bör de vara självförklarande med undantaget för just Wehlener Sonnenuhr Auslese Goldkapsel 2018. Det lanseras tisdagen den 18 juni till medlemmar i Tryffelsvinets vinklubb. Är du intresserad av vinet behöver du bli medlem i vinklubben så att du får tillgång till ett hemligt nummer som gör att du hittar vinet på Systembolagets hemsida då.
Vitt halvsött vin |
2022 Graacher Himmelreich Riesling Kabinett(Kommande lansering) | |
Joh. Jos. Prüm | |
Mosel, Tyskland | |
Provad som helbutelj, men lanseras som magnum. Spontanjäsningsrökig och intensiv i en stil som för mig är öppen och tillgänglig, med en aning av humle och jasmin till krispiga gravensteinäpplen och lime. Sötman och syran i klart bättre balans än många andra viner i denna årgång och även om det inte är den mest "elektriska" Himmelreich jag provat så har den klart mer av den känslan än många andra Kabinetter detta år. Utmärkt nu om man trivs med reduktionen, men också utmärkt på längre sikt. | |
Lagringstid: | 2024-2034(+) |
Poäng: | 18 (-) |
Lanseringsdatum: | Kommande lansering 5/9 |
Pris: | 1099 (Magnum) |
2022 Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett(Kommande lansering) | |
Joh. Jos. Prüm | |
Mosel, Tyskland | |
Här finns ännu mer av spontanjäsningsrök och humle, men också mognare frukt med mycket av vit persika som även drar åt gulare toner. Lite bredare i anslaget än Himmelreich, med lite mer fenoliskt grepp som bidrar till fräschör och riktning även om det inte är lika slankt. Redan lite stadigare och kommer bli än mer så med tiden. Har balans nog för att uppfattas som fräscht och gott nu, men för mig är det här en mer lagringsorienterad årgång Sonnenuhr, då jag tror det kommer uppfattas mer elegant när syran gått in mer i vinet. Om man tycker att Kabinett är i överkant stramt är det istället det mer tillgänliga vinet. | |
Lagringstid: | 2030-2035(+) |
Poäng: | 17.5 (++/-) |
Lanseringsdatum: | Kommande lansering 6/9 |
Pris: | 499 (Helbutelj) |
2022 Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese(Nr. 72110) | |
Joh. Jos. Prüm | |
Mosel, Tyskland | |
Spontanjäsningstonerna är tydliga även här, men frukten drar åt ett gulare håll, med inslag av honung. Inte lika intensiv och nyanserad i doften som Kabinetterna, men mer solmogen. Tydligt sötare även om grepp finns. För min smak är lagring för mer integrerad sötma och mer komplexitet den bästa vägen att gå (men det är inte på något sätt svårdrucket nu). | |
Lagringstid: | 2030-2040(+) |
Poäng: | 17 (+) |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 419 (Helbutelj) |
2022 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese(Kommande lansering) | |
Joh. Jos. Prüm | |
Mosel, Tyskland | |
Mycket mer aromatisk i stilen än Badstube, med toner av vinbergspersika, jasmin och limezest vid sidan om en aning gulare och tyngre stenfruktstoner. Klart stadigare än kabinetten, men mycket bra balans mellan sötma, syra och en aning av fenoliskt grepp. I nuläget skulle jag ta det istället för dessert eller möjligen till smakrika men relativt färska ostar (ex. getost eller möjligen en Brillat-Savarin) tillsammans med frukt och nötter. Framförallt skulle jag välja att lagra det (och dricka Kabinett nu). | |
Lagringstid: | 2030-2040(+) |
Poäng: | 18 (++) |
Lanseringsdatum: | Kommande lansering 20/9 |
Pris: | 549 (Helbutelj) |
2022 Graacher Himmelreich Riesling Auslese(Kommande lansering) | |
Joh. Jos. Prüm | |
Mosel, Tyskland | |
De gröna, lätt örtiga, äppliga och limetonad dragen från Kabinetten återkommer här men i en mognare stil med akaciahonung och marmeladkulor. Väldigt öppen även om knallpulverrök finns med. Utmärkt balans mellan syra och frukt och redan otroligt god i denna unga oslipad fas, men kommer att vara med länge och kan nog tänkas bli ännu bättre då. | |
Lagringstid: | 2024-2045(++) |
Poäng: | 18.5 (+) |
Lanseringsdatum: | Kommande lansering 20/9 |
Pris: | 579 (Helbutelj) |
2022 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese(Nr. 72397) | |
Joh. Jos. Prüm | |
Mosel, Tyskland | |
Jämförelsevis något mer gulfruktig, lite bredare och stadigare än Himmelreich Auslese från samma årgång, men även här finns utmärkt balans mellan sötma och syra som förstärks av greppig textur. Vinets är utmärkt njutbart redan nu (men gör i mitt tycke mer motstånd och har inte fullt lika tilltalande sötma/syra-balans som Himmelreich i nuläget). Vinet har mycket bra lagringspotential och jag tror det kommer ha mer djup och nyans än HImmelreich på sikt. | |
Lagringstid: | 2030-2045(++) |
Poäng: | 18 (++) |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 649 (Helbutelj) |
Vitt sött vin |
2018 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Goldkapsel(Kommande lansering) | |
Joh. Jos. Prüm | |
Mosel, Tyskland | |
Hemligt varunummer för medlemmar i Tryffelsvinets vinklubb. Något utvecklad, men mycket mindre påtagligt så jämfört med många andra 2018 som jag provat. Att det är ett varmare år känns dock i karaktärer av sultanrussin, torkade aprikoser och rikligt med honung samt väldigt hög koncentration trots måttlig botrytis-karaktär. Balansen mellan sötma och struktur är mycket bra, och även om det inte har samma driv som de allra bästa årgångarna från Prüm så har vinet massor av utvecklingspotential. En utmärkt Auslese i koncentrerad och dessertvinsorienterad stil. Klart njutbar nu, men kommer bli mer komplex på sikt. | |
Lagringstid: | 2030-2045(++) |
Poäng: | 18 (+) |
Lanseringsdatum: | Kommande lansering 18/6 |
Pris: | 1399 (Helbutelj) |