Text och provningsnoteringar av: Niklas Bergqvist
Antoine Veiry är Alain Brumonts styvson och den som axlat manteln i att föra familjens domäner in i framtiden. Som jag skrev om i ett tidigare nyhetsbrev gillar jag verkligen riktningen som vinerna tagit (även om Brumont alltid producerat bra viner). Antoine beskriver det själv som en utmaning i att anpassa produktionen efter de tilltagande utmaningarna med torka och hetta och att styra vinprofilen mot ett elegantare uttryck. Han konstaterar dock att han tillskillnad från många vinmakare i hans generation är ute efter att göra klassiska lagringsviner, inte ”josigt” vin de soif.
Vinerna som jag provat nedan är huvudsakligen sådana som producerats innan Antoine fick ta över rodret och även om man kan se åt vilket håll de är på väg så tycker jag att stilförändringen är än mer uppenbar i senare årgångar, bland annat i de utmärkta vinerna från 2020 som Markus Multamäki Målsäter recenserat i nyhetsbrevet från den 21 februari.
Vid sidan om de röda Madiran-vinerna som tveklöst är regionens flaggskeppsstil så produceras även torra och söta vita viner under det tungvrickande namnet Pacherenc du Vic-Bilh. Tre bidrag i den genren beskrivs också nedan. Jag vet att det är en stil som inte faller alla på läppen. Har man idén om att vitt vin hivudsakligen skall vara friskt, neutralt och aperitifvänligt är det här knappast viner som följer den moderna normen för sådant vin, men för mig är det en av Frankrikes mest distinkta och ännu ganska oupptäckta vinstilar.
Vinerna påminner en aning om vit bordeaux, men med mer solvärme och generositet som samtidigt balanseras av väldigt frisk syra och struktur. För mig är det inte viner som man läppjar på som en aperitif eller ett glas medan man lagar mat. Det är viner som hör hemma vid matbordet och som passar rejält mat, allt från en cassoulet med korvar och confit de canard till anklever eller för den delen smakrikare rätter av fisk, skaldjur eller ljust kött där det finns gott om vitlök, örter och andra pikanta drag.
Vitt torrt vin |
2018 Ch. Bouscassé | |
Brumont | |
Pacherenc-du-Vic-Bilh, Sydvästra Frankrike, Frankrike | |
Utvecklad, med honungstonad frukt som påminner om inkokt persika och grillad ananas. Därtill en distinkt kryddighet från druva såväl som lite ek. Fin balans mellan initial fyllighet och oljighet och mycket frisk syra. I bra fas nu, men kan vara med ytterligare om man vill ha mer rostade och nötiga mognadstoner. Utmärkt vin för pengen, men i en oblyg och fruktig stil. Servera till smakrik och lite fet mat. | |
Lagringstid: | 2024-2028(+) |
Poäng: | 16.5 |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 181 (Helbutelj) |
2015 Ch. Montus Blanc(nr. 71680) | |
Brumont | |
Pacherenc-du-Vic-Bilh, Sydvästra Frankrike, Frankrike | |
Liknar Les Jardins Philosophiques, men har klart mer intensitet, fyllighet och större djup. Eken är också mer påtaglig, men välhanterad och bidrar med komplexitet och textur. Utmärkt i kraftfull och aromatisk stil och är redo nu även om det kan lagras klart längre. | |
Lagringstid: | 2024-2030(+) |
Poäng: | 17.5 |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 421 (Helbutelj) |
Rött vin |
2020 Ch. Bouscassé Pinot Noir(nr. 55748) | |
Brumont | |
Frankrike | |
Mycket druvtypisk i solvarm och generös stil. Flörtar med nya världen, men har även en mycket fransk och torr sida och det har utmärkt balans. Redo nu, men kan utvecklas mer. | |
Lagringstid: | 2024-2028(+) |
Poäng: | 16 |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 251 (Helbutelj) |
2019 Torus Rouge(nr. 71128) | |
Brumont | |
Madiran, Sydvästra Frankrike, Frankrike | |
Mörkfruktig i relativt lättsam stil, med markant örtiga drag och svartvinbärsblad. Aningen animalisk. I munnen saftigare och mindre tät och extraherad än de andra Tannat-vinerna, med kärvhet snarare än struktur. Går säkert att lagra, men känns anpassat för att drickas i ung och lite rå stil. Till lunchpatén? | |
Lagringstid: | 2024-2028(+) |
Poäng: | 15 |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 171 (Helbutelj) |
2018 Ch. Bouscassé(nr. 2204) | |
Brumont | |
Madiran, Sydvästra Frankrike, Frankrike | |
Djupare, mognare och lite mer utvecklad än Torus, med klart mer struktur som dessutom är ganska polerad. Slankare än äldre årgångar, men för den sakens skull ett kraftfullt rött vin med god lagringspotential. | |
Lagringstid: | 2024-2030(++) |
Poäng: | 16.5(+) |
Lanseringsdatum: | Redan lanserad |
Pris: | 181 (Helbutelj) |
2016 Ch. Montus(nr. 59813) | |
Brumont | |
Madiran, Sydvästra Frankrike, Frankrike | |
Mörkare och stramare än Bouscassé, om än i ovanligt elegant stil, med tydlig blommighet och välintegrerad ek. Välproportionerad, fräsch och klart slankare än många årgångar, med bra längd. Kommer behöva tid innan det öppnar upp, även om de är allt annat än svårnjutbart nu. | |
Lagringstid: | 2027-2035(++) |
Poäng: | 17(+) |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 302 (Helbutelj) |
2017 Ch. Bouscassé | |
Brumont | |
Madiran, Sydvästra Frankrike, Frankrike | |
Mer torkad och utvecklad i frukten, med toner av katrinplommon, syltade björnbär och tjära. Inleder mjukare och fylligare än Montus -16, men tanninerna är mer påtaglig och inte lika silkiga. Har mycket mer rå kraft, men Montus -16 är för mig klart mer nyansrik, balanserad och elegant. | |
Lagringstid: | 2027-2035(+) |
Poäng: | 17(+) |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 381 (Helbutelj) |
2006 Ch. Montus La Tyre | |
Brumont | |
Madiran, Sydvästra Frankrike, Frankrike | |
Väldigt koncentrerad, med påtaglig utveckling även om jag blint lär ha gissat att vinet var upp till ett decennium yngre än det är. Påtagligt av tjära, lakrits och kött, där det senare är mer blod och grillat än hängmörade mognadstoner. Väldigt stort, tätt och djupt, men med mer följsam tanninstruktur än andra årgångar jag provat. Inte en vinstil som passar alla, men det tar Tannat till sin spets och det finns gott om potential att det blir än mer elegant med tiden. | |
Lagringstid: | 2030-2040(+) |
Poäng: | 18(++/-) |
Lanseringsdatum: | PI - Wine Affair |
Pris: | 3995 (Magnum) |
Vitt sött vin |
2012 Brumaire(nr. 82817) | |
Brumont | |
Pacherenc-du-Vic-Bilh, Sydvästra Frankrike, Frankrike | |
Påtagligt utvecklad och samtidigt senskördad, med toner av sultanrussin, inkokt stenfrukt och ananas parat med massor av honung, bivax, mandelmassa, rostade nötter och kryddig ek. Inleder sött men har fin balans och fräschör och utmärkt och nyansrik längd. | |
Lagringstid: | 2024-2030(+) |
Poäng: | 18 |
Lanseringsdatum: | Beställningssortiment |
Pris: | 277 (Halvliterbutelj) |